Доступність посилання

ТОП новини

Речник ВМС: Росія намагається перешкоджати експорту з українських портів, передусім мінами


Українські військові знешкоджують морську міну, викинуту на берег штормом, під час масштабного вторгнення Росії до України, травень 2022 року
Українські військові знешкоджують морську міну, викинуту на берег штормом, під час масштабного вторгнення Росії до України, травень 2022 року

В акваторії Чорного моря постійно тривають протимінні заходи – про це в ефірі національного телемарафону розповів речник Військово-морських сил Дмитро Плетенчук 25 жовтня.

За його словами, до цього українські війська «змушує ситуація» в Чорному морі, адже Росія періодично застосовує міни, аби нашкодити цивільному судноплавству.

Читайте також: Зеленський розповів Ґутеррішу про альтернативний «зерновий коридор»

Плетенчук також прокоментував повідомлення розвідки Великої Британії, за якими Росія може мінувати шляхи для торгових суден, які прямують з українських портів:

«Насправді Російській Федерації дуже дошкуляє, що цей коридор працює без їхньої участі, тому що вони використовували цей інструмент для геополітичного впливу, для шантажу. Звісно, їм це дуже не подобається і вони намагаються шкодити у способи, які їм доступні. Це різні способи мінування. В першу чергу це просто запуск у акваторію моря мінного озброєння, яке вони просто відправляють кудись туди… Це порушує все міжнародні стандарти, всі правила, закони і звичаї ведення війни, але коли це зупиняло РФ».

Читайте також: Зеленський провів переговори з Ердоганом: йшлося про саміт на Мальті та зернову угоду

Він додав, що, хоча Україна контролює свою акваторію, російська авіація все ще залишається активною в повітрі.

«Цю проблему ми, звісно, теж вирішимо, але тут більше покладаємося на колег із Повітряних сил і західних партнерів», – сказав речник ВМС.

Президент України Володимир Зеленський напередоні заявив, що від початку роботи нового експортного коридору в Чорному морі зайшли на завантаження українським зерном майже 50 суден.

Цей коридор був організований після виходу Росії із Чорноморської зернової ініціативи влітку цього року. Після того Росія активно атакує ракетами чи дронами українські порти, зокрема дунайські Рені та Ізмаїл.

Форум

XS
SM
MD
LG