Доступність посилання

ТОП новини

Bloomberg: нові санкції США і ЄС проти Росії можуть торкнутися обміну рубля


Також розглядається варіант запровадити обмеження для інвесторів купувати російські боргові зобов’язання на вторинному ринку
Також розглядається варіант запровадити обмеження для інвесторів купувати російські боргові зобов’язання на вторинному ринку

США і Європейський союз розглядають запровадження санкцій щодо найбільших російських банків і Російського фонду прямих інвестицій (РФПІ) у разі можливого вторгнення Росії в Україну, пише Bloomberg із посиланням на джерела.

Крім того, санкції можуть торкнутися конвертації рублів у долари, євро і фунти стерлінгів. Також розглядається варіант запровадити обмеження для інвесторів купувати російські боргові зобов’язання на вторинному ринку.

Найрадикальнішим варіантом було б відключення Росії від системи фінансових платежів SWIFT, але це, за словами співрозмовників агентства, «завдало б шкоди пересічним громадянам».

Напередодні про можливість від’єднання російських банків від системи SWIFT повідомляв телеканал CNN. Щоправда, цей «ударний захід», як зазначають журналісти, вже неодноразово розглядався – починаючи з весни 2014 року, коли Росія анексувала Крим.

Раніше джерела, близькі до адміністрації США, повідомили, що в оточенні президента Джо Байдена продовжують «зважувати» всі можливі санкції щодо Росії, які б могли стримати російське керівництво від нового вторгнення на територію України.

Серед санкцій, що розглядаються, – обмежувальні заходи щодо людей з близького кола президента Володимира Путіна, керівників найбільших російських енергетичних компаній і банків. Остаточне рішення про санкції ще не ухвалене, повідомляє CNN.

Варіанти можливих санкцій президент США Джо Байден може викласти російському лідеру Володимиру Путіну під час переговорів увечері 7 грудня, пише Bloomberg.

Раніше низка американських і європейських ЗМІ з посиланням на джерела в розвідці писали про те, що на початку року Росія може розпочати масштабне вторгнення на територію України, можливо, з метою зміщення чинної влади в Києві або захоплення території. Про подібні дані розвідки повідомляло і Міноборони України.

Напередодні директор ЦРУ Вільям Бернс заявив, що розвідувальні служби США поки що не мають впевненості в тому, що Росія має намір здійснити «вторгнення» в Україну. Проте слід взяти до уваги, що російські збройні сили «спроможні діяти дуже радикально», сказав він. На думку Бернса, у відповіді політику Москви важливо поєднувати стримування і дипломатію.

У Москві такі плани заперечують і заявляють, що Росія має право розміщувати війська на своїй власній території на свій розсуд. Москва назвала публікації у західних ЗМІ «спецоперацією із нагнітання обстановки навколо України з перекладанням відповідальності на Росію».

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG