Доступність посилання

ТОП новини

На суді в Росії для учасника опитування Радіо Свобода вимагають 5,5 років колонії


Юрій Коховець у суді, 30 серпня 2023 року
Юрій Коховець у суді, 30 серпня 2023 року

В Останкинському районному суді столиці Росії Москви сторона обвинувачення запросила п’ять із половиною років колонії загального режиму для 38-річного Юрія Коховця, проти якого порушили кримінальну справу після участі у вуличному опитуванні Радіо Свобода. Про це 22 квітня повідомив, зокрема, російський правозахисний проєкт «ОВД-Инфо» з посиланням на адвокатку підсудного Олену Шереметьєву.

Під час засідання прокуратура також попросила взяти Коховця під варту в залі суду. До цього він перебував під підпискою про невиїзд. Вирок очікується вже сьогодні, зазначає «ОВД-Инфо».

Жителя Москви Юрія Коховця звинувачують за статтею про поширення «фейків» про російську армію з мотивів політичної ненависті чи ворожнечі. Про справу стало відомо у березні минулого року.

За словами Коховця, його затримали 25 березня й утримували в поліції майже два дні, після чого відпустили під підписку про невиїзд. Його також оштрафували на 500 рублів за адміністративною статтею про дрібне хуліганство.

Згодом звинувачення проти Коховця посилили – після лінгвістичної експертизи, проведеної вчителькою математики Наталією Крюковою і перекладачем Олександром Тарасовим. Вони знайшли у висловлюванні москвича «мотив ненависті і ворожнечі».

Раніше Крюкова і Тарасов були експертами у справі з ліквідації Центру захисту прав людини «Меморіал» і виступали в обвинувальному висновку проти співголови «Меморіалу» Олега Орлова.

У липні 2022 року журналісти Радіо Свобода запитували у перехожих на вулицях Москви про їхнє ставлення до війни РФ проти України. Серед тих, хто погодився відповісти, виявився 37-річний технік із дезінфекції Коховець. Він відповів, що війну розв’язав російський уряд і він повинен її зупинити. Вже під час слухань у суді Коховець говорив, що у розмові з журналістами він висловив свою думку, користуючись конституційним правом на свободу слова.

«Фейками» російська влада називає будь-яку інформацію про війну в Україні, відмінну від версії Міноборони Росії. Статтю про «фейки про армію» додали до Кримінального кодексу РФ невдовзі після початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну. Покарання за нею може становити до 10 років позбавлення волі чи штраф у вигляді п’яти мільйонів рублів.

Форум

XS
SM
MD
LG