Доступність посилання

ТОП новини

У Росії заявили про готовність відновити постачання газу в Європу


Частина газопроводу «Ямал – Європа» в Польщі, травень 2022 року
Частина газопроводу «Ямал – Європа» в Польщі, травень 2022 року

Росія нібито готова поновити постачання газа до Європи газопроводом «Ямал – Європа» – про заявило державне російське агентство «ТАСС» із посиланням на віцепрем’єра Росії Олександра Новака 25 грудня.

«Європейський ринок залишається актуальним, оскільки дефіцит газу зберігається, а в нас є можливості для відновлення постачання. Наприклад, не залученим залишається трубопровід «Ямал – Європа», зупинений із політичних мотивів», – цитує Новака «ТАСС».

Він також додав, що російська влада обговорює додаткове постачання газу через Туреччину.

Читайте також: Європа впорається без російського газу: як напад Росії на Україну примусив світ змінювати енергетичну стратегію

Тим часом міністри енергетики Європейського Союзу 19 грудня досягли угоди щодо встановлення ліміту цін на газ на рівні 180 євро за мегават/годину. Водночас українська влада неодноразово закликала Європу до повної відмови від російського палива.

Росія вторглася в Україну 24 лютого 2022 року. У відповідь на це Євросоюз ухвалив уже дев’ять пакетів санкцій щодо Росії. Жоден із них не передбачає ембарго на російський газ. При цьому Росія припинила постачання до багатьох країн ЄС, а деякі самі відмовилися від російського газу. Також США та країни Європи регулярно запроваджують санкції, що забороняють або обмежують співпрацю з російськими компаніями.

XS
SM
MD
LG