Доступність посилання

ТОП новини

Санкції обмежили здатність РФ експортувати зброю – британська розвідка


Російський військовослужбовець виконує елементи тактичної стрільби з автомата АК-12 під час військових навчань, 22 жовтня 2022 року
Російський військовослужбовець виконує елементи тактичної стрільби з автомата АК-12 під час військових навчань, 22 жовтня 2022 року

Санкції обмежили постачання для російської оборонної промисловості, що вплинуло на можливості РФ не лише виготовляти, але і продавати зброю, повідомило 1 квітня Міністерство оборони Британії.

«Санкції, ймовірно, продовжують порушувати як попит, так і пропозицію на російський експорт озброєнь, а також значно ускладнюють механізми платежів до Росії. Це майже напевно призвело до значного скорочення російського експорту озброєнь і збільшення затримок у поставках, в тому числі деяким найважливішим покупцям озброєнь, що залишилися в Росії», – вважає розвідка Британії.

Вказано, що за даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру, частка Росії у світовій торгівлі зброєю впала до 11% у період з 2019 по 2023 рік порівняно з 21% у період з 2014 по 2018 рік.

Читайте також: Російський експорт зброї впав більш як наполовину ­– SIPRI

Крім того, дані Банку Фінляндії свідчать, що треті країни стягують надбавки в розмірі понад 60% при експорті у Росії певних товарів, що потрапили під санкції. А виробництво нових систем озброєнь «має підвищену залежність від іноземних компонентів і технологій», наголошує розвідка.

«Хоча Росія збільшила виробництво ключових боєприпасів, які найчастіше використовуються в Україні, таких як артилерійські снаряди, – повідомляє Міноборони Британії, – вплив санкцій, найімовірніше, найбільше позначиться на сучасних і складних російських системах озброєнь».

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну США та інші західні країни запровадили проти РФ низку санкцій, спрямованих на зниження здатності Москви вести війну, перекривши доступ до західних технологій. Однак Росія продовжує знаходити способи для обходу санкцій, їй вдається отримувати іноземні компоненти, а в російській зброї все ще знаходять американські компоненти.

Президент України Володимир Зеленський заявляв, що у ракетах, якими Росія 21 березня атакувала Київ, було щонайменше півтори тисячі іноземних компонентів.

Наприкінці минулого року українське Національне агентство з питань запобігання корупції повідомило, що запускає першу в світі відкриту базу даних іноземних компонентів, які використовуються в зброї Росії й Ірану.

Форум

XS
SM
MD
LG