Доступність посилання

ТОП новини

Розвідка США: Росія й Іран дезінформацією намагалися впливати на вибори президента 2020 року


Згідно зі звітом, Росія своєю операцією підтримувала експрезидента Дональда Трампа, тоді як Іран намагався зашкодити його переобранню
Згідно зі звітом, Росія своєю операцією підтримувала експрезидента Дональда Трампа, тоді як Іран намагався зашкодити його переобранню

Росія й Іран проводили операції з дезінформації, щоб вплинути на президентські вибори в США 2020 року, в яких конкурували Джо Байден і Дональд Трамп, свідчить звіт американської розвідки.

В опублікованому Управлінням директора національної розвідки 15-сторінковому звіті зазначається, що немає свідчень про спроби іноземних суб’єктів вплинути на технічні аспекти виборів у США, зокрема, йдеться про втручання в голосування або підрахунок голосів.

При цьому в доповіді вказано, що президент Росії Володимир Путін «санкціонував, а низка російських урядових організацій здійснювала операції, спрямовані на очорнювання кандидатури президента Байдена і Демократичної партії, й на підтримку колишнього президента Трампа, підрив довіри громадськості до виборчого процесу та загострення соціально-політичного розколу в Сполучених Штатах».

На відміну від російського втручання у вибори 2016 року, американська розвідка не спостерігала російських кібердій для отримання доступу до виборчої інфраструктури. Натомість у звіті зазначається, що Москва та її соратники намагалися вплинути на громадську думку в США.

Стратегія Москви, в першу чергу, оберталася довкола використання «підконтрольних сил, пов’язаних із російською розвідкою, для передачі наративів» американським ЗМІ, чиновникам і відомим особам, «у тому числі близьким до колишнього президента Трампа та його адміністрації», йдеться у звіті.

Тим часом, Іран, за даними розвідки, також проводив «багатогранну кампанію прихованого впливу», щоб зашкодити кампанії з перевиборів Трампа, але Байдена активно не просував. Метою дій Ірану було підірвати довіру до американських виборів та інституцій і сприяти розколу в суспільстві, йдеться у звіті.

Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї «санкціонував кампанію, а військові й розвідувальні служби Ірану реалізували її, використовуючи відкриті й таємні повідомлення та кібероперації», вказано у звіті.

XS
SM
MD
LG