Доступність посилання

ТОП новини

Санду закликала парламент організувати референдум щодо потенційного вступу Молдови до ЄС


Президентка Молдови Мая Санду на святковому мітингу на честь рішення Євросоюзу почати переговори про вступ її країни до ЄС. Кишинів, 17 грудня 2023 року
Президентка Молдови Мая Санду на святковому мітингу на честь рішення Євросоюзу почати переговори про вступ її країни до ЄС. Кишинів, 17 грудня 2023 року

Прозахідна президентка Молдови Мая Санду повідомило, що балотуватиметься на переобрання наступного року, а також закликала парламент організувати референдум щодо потенційного вступу її маленької південно-східної європейської країни до ЄС. Про це повідомляє молдавська служба Радіо Свобода.

На своїй фейсбук-сторінці 24 грудня вона заявила, що майбутнє Молдови – в європейській родині, але вся країна має визначити свій шлях.

«Я закликаю парламент ініціювати проведення наступної осені референдуму, на якому голос громадян буде вирішальним», – додала вона.

14 грудня Санду привітала ухвалення парламентом стратегії національної оборони, яка прив’язує її країну до Заходу, заявивши, що це «великий крок до зміцнення безпеки та стабільності нашої країни».

Читайте також: У Кремлі вирішили, що Україна і Молдова «можуть дестабілізувати ЄС»

Президентка Молдови додала, що мета уряду полягає в тому, щоб перетворити країну «з вразливої держави з крихкою демократією» на «сильну, сучасну, стійку та європейську державу, здатну піклуватися про своїх громадян».

У своєму коментарі напередодні Різдва Санду попросила виборців підтримати її на наступний президентський термін на виборах, які мають відбутися в листопаді 2024 року.

Вона не уточнила, чи хоче провести референдум про членство в ЄС одночасно з виборами.

Це може бути третій раз, коли Санду балотується на пост президента. У 2016 році вона зазнала поразки від промосковського соціаліста Ігоря Додона, але здобула перемогу над Додоном у 2020 році.

Європейська рада 14 грудня вирішила розпочати переговори про вступ України і Молдови до Європейського союзу, а також надала Грузії статус кандидата в члени ЄС.

Форум

XS
SM
MD
LG