Доступність посилання

ТОП новини

У СБУ заявили, що запобігли вивезенню в Іран двигунів до військово-транспортних літаків


«За даними слідства, організаторами «схеми» є двоє власників дніпровської компанії, яка спеціалізується на вантажних перевезеннях до країн Близького Сходу і Африки»
«За даними слідства, організаторами «схеми» є двоє власників дніпровської компанії, яка спеціалізується на вантажних перевезеннях до країн Близького Сходу і Африки»

Служба безпеки заявляє, що запобігла спробі незаконного вивезення з України двигунів до військово-транспортних літаків.

«У ході комплексних заходів у Дніпрі викрито двох підприємців, які намагалися нелегально переправити до Ірану два турбореактивні авіадвигуни Д-36 для продажу. Встановлено, що українську продукцію фігуранти планували реалізувати іноземцям за 400 тисяч доларів. «Замовники» планували використати відповідне високотехнологічне обладнання на військово-транспортних літаках АН-74», – йдеться в повідомленні.

У СБУ уточнили, що підозрювані планували вивезти авіадвигуни під виглядом комплектуючих для магістральних газогонів і для цього вносили недостовірні відомості до товарно-транспортних декларацій.

«За даними слідства, організаторами «схеми» є двоє власників дніпровської компанії, яка спеціалізується на вантажних перевезеннях до країн Близького Сходу і Африки. За оперативною інформацією, двигуни, які вони намагалися нелегально вивезти за кордон, раніше були викрадені під час ліквідації одного з держпідприємств», – йдеться в повідомленні.

Двигуни вилучили для проведення експертиз, після чого буде вирішене питання щодо їх передачі на потреби оборонно-промислового комплексу України, додали в Службі безпеки.

Кримінальне провадження розслідують за статтею «порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю».

Іран активізував свою співпрацю з Росією після російського повномасштабного вторгнення в Україну. У цій війні, як заявили Україна та західні країни, Росія використовує дрони-камікадзе іранського виробництва, які були застосовані, зокрема, під час масованих ударів по українських містах, які почалися восени 2022 року.

Читайте також: Іран заявив про завершення процедури закупівлі Су-35 у Росії

XS
SM
MD
LG