Доступність посилання

ТОП новини

США запровадили санкції проти компаній, які сприяють виробництву іранських дронів


Нові санкції, оголошені 19 квітня, спрямовані на посилення тиску на Тегеран, щоб він припинив постачання безпілотників до Росії
Нові санкції, оголошені 19 квітня, спрямовані на посилення тиску на Тегеран, щоб він припинив постачання безпілотників до Росії

Сполучені Штати Америки наклали санкції на мережу компаній і постачальників, переважно базованих у Китаї, які, за даними Міністерства фінансів США, підтримують виробництво іранських безпілотників.

Нові санкції, оголошені 19 квітня, спрямовані на посилення тиску на Тегеран, щоб він припинив постачання безпілотників до Росії, яка використовує їх у війні проти України, в тому числі для атак на критичну інфраструктуру.

У заяві Міністерства фінансів США вказано, що нові санкції стосуються однієї особи – громадянина Ірану Мехді Хошгадама, який є директором Pardazan System Namad Arman (PASNA) – і шести організацій. Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів раніше вже запровадило санкції проти PASNA.

Хошгадам, як голова PASNA, «несе відповідальність за зусилля компанії щодо ухилення від санкцій», заявили в департаменті, додавши, що він «шукав різноманітні електронні компоненти іноземних постачальників, переважно з Китайської Народної Республіки (КНР)».

«Мережа, проти якої сьогодні запровадили санкції, закуповувала товари і технології для уряду Ірану, його оборонної промисловості та програми [дронів]», – сказав Браян Нельсон, заступник міністра з питань тероризму та фінансової розвідки.

«Міністерство фінансів продовжуватиме застосовувати санкції проти військових закупівель Ірану, які сприяють регіональній небезпеці та глобальній нестабільності», – додав Нельсон.

Санкції заморожують будь-які активи, якими Хошгадам і підсанкційні організації володіють у юрисдикції США, і забороняють американським компаніям і особам будь-які операції з ними.

Співпраця Росії й Ірану активізувалася після російського повномасштабного вторгнення в Україну. У цій війні, як заявили Україна та західні країни, Росія використовує дрони-камікадзе іранського виробництва, які були застосовані, зокрема, під час масованих ударів по українських містах, які почалися восени 2022 року.

Через це і Євросоюз, і США запровадили санкції проти Ірану.

Спочатку в Ірані та Росії неодноразово заперечували інформацію про постачання дронів. Проте у листопаді міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір-Абдоллахіян заявив, що Іран надавав Росії дрони-камікадзе, але це нібито відбулося за кілька місяців до масштабного вторгнення в Україну.

XS
SM
MD
LG