Доступність посилання

ТОП новини

Іран вперше визнав, що надавав Росії дрони, але «до війни в Україні» – AP


Водночас Хоссейн Амірабдоллахіан стверджує, що Тегеран нібито не знав про застосування дронів проти України
Водночас Хоссейн Амірабдоллахіан стверджує, що Тегеран нібито не знав про застосування дронів проти України

Міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амірабдоллахян вперше визнав, що його країна надавала Росії дрони-камікадзе, передає агентство Associated Press 5 листопада.

«Ми надали обмежену кількість дронів Росії за кілька місяців до війни в Україні», – цитують журналісти заяву Амірабдоллахяна.

Водночас голова МЗС стверджує, що Тегеран нібито не знав про застосування дронів проти України.

«Якщо (Київ – ред.) має документи, які підтверджують, що Росія застосувала іранські дрони в Україні, вони мають надати їх нам. Якщо нам доведуть, що Росія використала іранські дрони у війні проти України, ми не залишимося байдужими», – додав він.

Читайте також: МЗС попередило Іран про наслідки у разі передачі Росії ракет і додаткових дронів

Співпраця Росії й Ірану активізувалася після російського повномасштабного вторгнення в Україну. У цій війні, як заявили Україна та західні країни, Росія використовує дрони-камікадзе Shahed-136 іранського виробництва, які були задіяні, зокрема, під час масованих ударів по українських містах у жовтні.

В Ірані та Росії неодноразово заперечували інформацію про постачання дронів. 20 жовтня ЄС і Велика Британія запровадили санкції проти виробника дронів-камікадзе – компанії Shahed Aviation Industries – і трьох іранських військових чиновників.

За даними Washington Post, Іран також погодився таємно передати Росії балістичні ракети малої дальності класу «земля-земля» Fateh-110 і Zolfagha.

XS
SM
MD
LG