Доступність посилання

ТОП новини

Журналіст Семена заявив, що не планує повертатися до окупованого Криму


Микола Семена
Микола Семена

Оглядач проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії, кримський журналіст Микола Семена, який 18 лютого виїхав з Криму на материкову частину України, в ефірі Радіо Крим.Реалії повідомив, що не збирається повертатися до Криму, поки він анексований.

«Планів повертатися на окуповану територію у мене немає. Я виїхав на територію материкової України на невизначений час. Поки частина України –це окупована територія, я не можу вважати її своєю домівкою. Моя сім’я вважає так само. І я думаю, якщо це (анексія – ред.) триватиме дуже довго, то нам доведеться поміняти місце проживання», – зазначив Семена.

Очікується, що він приїде до Києва вранці 19 лютого.

За останні роки у 69-річного журналіста почалися проблеми зі здоров’ям. Ще на етапі судових розглядів з’ясувалося, що у нього серйозні проблеми з серцем і хребтом. Отримати належне лікування в Криму він не міг, оскільки там немає профільних кваліфікованих фахівців. Лікувати його погодилися фахівці Київського інституту нейрохірургії, але російські слідчі відмовили Миколі Семене в можливості лікування там. Від запропонованої йому альтернативи в московських клініках журналіст відмовився.

В кінці 2018 року в Сімферополі Семена переніс операцію з видалення жовчного міхура і каменів з жовчовивідних шляхів.

28 січня стало відомо, що підконтрольний Росії Залізничний суд Сімферополя достроково припинив випробувальний термін і зняв судимість із Семени. Після того, як це рішення набуло чинності, була знята заборона журналісту займатися публічною діяльністю. В інтерв’ю проєкту Радіо свобода Крим.Реалії Микола Семена заявив, що хоче «повернутися в журналістику».

22 вересня 2017 року в Сімферополі підконтрольний Кремлю Залізничний районний суд засудив Миколу Семену до двох із половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю. У грудні того ж року підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму частково пом’якшив вирок Семені в частині додаткового покарання, скоротивши термін заборони публічної діяльності до двох років.

Микола Семена стверджує, що в своїх матеріалах він реалізовував право на «вільне вираження думки».

Міністерство закордонних справ України, Держдепартамент США, Євросоюз і низка міжнародних організацій засудили винесений Семені вирок.

XS
SM
MD
LG