Доступність посилання

ТОП новини

Олег Сенцов став лауреатом премії Сахарова


Церемонія нагородження має відбутися 12 грудня у Страсбурзі
Церемонія нагородження має відбутися 12 грудня у Страсбурзі

Лауреатом премії Сахарова «За свободу думки» 2018 року став український режисер Олег Сенцов, ув’язнений у Росії. Рішення оголосили 25 жовтня в Європейському парламенті у Страсбурзі, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Представники Європейської народної партії, зокрема, євродепутат від Словаччини Едуард Кукан привітав рішення, заявивши: «Олег Сенцов – в’язень совісті, чесна й невинна людина, яка після протистояння російській окупації Криму була засуджена до 20 років в’язниці російськими судами за фактом обвинувачення в плануванні терористичних актів. Це – порушення міжнародного права та елементарних стандартів правосуддя. Підтримуючи Олега Сенцова, Європарламент використав можливість залишатися вірним своїм переконанням, принципам демократії, правам людини та гідності, верховенству права та свободі думки».

Голова фракції лібералів Ґі Верхофстат, зі свого боку, заявив, що «історія Олега Сенцова – це історія понад 65 інших українських громадян, ув’язнених режимом Путіна з чисто політичних міркувань, з метою примусити замовчати кожного громадянина Криму, який сміє заперечувати або критикувати анексію півострова Росією».

«Олег Сенцов був викрадений зі своєї країни, під загрозою катувань і ув’язнений в Росії за сфабрикованими звинуваченнями, без доступу до справедливого судового розгляду. Я сподіваюся, що ця премія допоможе Сенцову та всім українцям, заарештованим або засудженим в Росії на політично мотивованих підставах, і вони знову будуть вільні і зможуть повернутися до своєї рідної країни», – наголосив Верхофстат.

Раніше Сенцов потрапив до списку фіналістів на отримання премії «За свободу думки» імені Андрія Сахарова. Як повідомляв кореспондент Радіо Свобода, два інші претенденти – Насер Зефзафі, лідер Гірака, масового руху непокори в районі Ріф, Марокко, який проводить боротьбу з корупцією, пригніченням і зловживаннями владою, та громадські організації, що захищають права людини і рятують мігрантів у Середземному морі.

На здобуття премії Сенцова висунула група Європейської народної партії в Європейському парламенті.

Церемонія нагородження має відбутися 12 грудня у Страсбурзі.

Від 1988 року Європарламент присуджує премію Сахарова особам та організаціям, які захищають права людини і засадничі свободи. Цьогорічних номінантів оголосили 27 вересня комітети Європарламенту із зовнішніх справ та із розвитку, а також підкомітет з прав людини.

Минулого року лауреатами премії Сахарова стали демократична опозиція і політв’язні Венесуели.

Голодування в тюрмах. Спогади політв’язнів | Крим.Реалії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:20 0:00

Олег Сенцов засуджений у Росії на 20 років ув’язнення за звинуваченням у підготовці терактів в анексованому Криму. Режисер відкидає звинувачення. На знак протесту він голодував від 14 травня з вимогою звільнити всіх українців, яких Росія утримує за політичними мотивами. Сенцов припинив голодування 6 жовтня. Він назвав це «вимушеним заходом через загрозу насильницького годування».

З вимогою негайно звільнити Сенцова до Росії неодноразово зверталися міжнародні організації, західні уряди, митці й активісти в усьому світі.

XS
SM
MD
LG