Доступність посилання

ТОП новини

Сербія: правляча партія погодилася повторно провести вибори в Белграді після заяв про порушення


Протест опозиційних депутатів проти ймовірних порушень на виборах під час першого засідання Національної асамблеї в Белграді, 6 лютого 2024 року
Протест опозиційних депутатів проти ймовірних порушень на виборах під час першого засідання Національної асамблеї в Белграді, 6 лютого 2024 року

Правляча в Сербії Сербська прогресивна партія (SNS) заявила, що повторно проведе муніципальні вибори в Белграді, які вперше відбулися 17 грудня й були затьмарені звинуваченнями в шахрайстві та порушеннях. Про це 2 березня заявив виконувач обов’язків мера столиці Сербії Александар Шапіч, повідомляє Балканська служба Радіо Свобода.

Шапіч зробив відповідну заяву після наради лідерів SNS.

«Ми підняли планку (легітимності – ред.). Ми прийняли рішення на шкоду собі, але ми не боїмося», – сказав він.

Раніше президент Сербії Александар Вучич заявив на пресконференції, що попросив членів виборчого списку від SNS піти на нові вибори в Белграді.

Читайте також: Голову боснійської Республіки Сербської Додіка зустріли в Чорногорії акціями протесту

На пресконференції 2 березня в Белграді Вучич закликав уряд негайно почати виконувати рекомендації Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ, вказані в їхньому звіті про грудневі вибори в Сербії.

ОБСЄ заявила 18 грудня, що місцеві вибори в Сербії відзначилися порушеннями, в тому числі нецільовим використанням державних коштів і домінуванням президента Александра Вучича в медіа.

Крім того, у січні сербська опозиція офіційно подала скаргу на ймовірні фальсифікації з боку владної партії президента Александра Вучича під час парламентських і місцевих виборів.

Президент і його союзники з SNS заперечували звинувачення, втім, Вучич сказав, що попросив провести нові вибори. Під час голосування 17 грудня жодна група не набрала достатньо голосів для формування міської влади.

Форум

XS
SM
MD
LG