Доступність посилання

ТОП новини

Росія: прихильники якутського шамана оголосили про розпуск свого загону після погроз ФСБ


Прихильники шамана Габишева припинили свій похід
Прихильники шамана Габишева припинили свій похід

Загін якутського шамана Олександра Габишева, який продовжив після його затримання похід в Москву, в середу, 25 вересня, оголосив про розпуск і завершення походу. Про це редакцію проєкту Радіо Свобода Сибір.Реалії повідомив один з його учасників Віктор Єгоров.

За його словами, у вівторок ввечері до табору прихильників шамана приїхала група невідомих в цивільному і відвезла кількох членів загону у відділення поліції. Там їм заявили, що якщо загін не розпустять, їх звинуватять у тероризмі, а табір буде взято штурмом у середу вранці. В результаті прихильники шамана вирішили припинити похід та розпустити свій загін. Однак, згідно з офіційною версією, про розпуск загону по телефону попросив сам Габишев, розповів Єгоров.

У вівторок, 24 вересня, поліція затримала шістьох учасників загону якутського шамана нібито за порушення правил дорожнього руху. Раніше в Іркутську були затримані інші четверо супутників шамана, яких підозрювали в бійці.

Олександр Габишев у березні вирушив з Якутії до Москви для проведення «обряду вигнання Путіна». Його затримали 19 вересня на кордоні Бурятії й Іркутської області. Проти шамана порушили кримінальну справу про заклики до екстремізму. З нього взяли підписку про невиїзд.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Кремль не має відношення до затримання шамана.

У правозахисній організації Amnesty International Габишева назвали в’язнем сумління і зажадали його звільнення. Реакція влади виглядає абсурдною, а Габишев, як і інші громадяни, має право на вільне вираження своїх політичних поглядів і проведення релігійних обрядів, відзначили правозахисники.

XS
SM
MD
LG