Доступність посилання

ТОП новини

Шмигаль: Кабмін передав ЄС план програми Ukraine Facility, що передбачає 50 млрд євро для України


Денис Шмигаль звернув увагу на те, що план Ukraine Facility є не загальною економічною стратегією держави, а переліком умов для отримання допомоги від ЄС
Денис Шмигаль звернув увагу на те, що план Ukraine Facility є не загальною економічною стратегією держави, а переліком умов для отримання допомоги від ЄС

Кабінет міністрів передав Європейській комісії попередній план для програми Ukraine Facility, повідомив 3 листопада прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду.

«Це програма допомоги Україні в розмірі 50 мільярдів євро на наступні чотири роки з акцентом на бюджетну підтримку. Для того, щоб отримувати кошти в межах цієї програми, Україна проведе низку реформ та проектів трансформацій», – заявив він.

Читайте також: Допомога від США під загрозою? Сенатори прокоментували ситуацію щодо фінансування України

За словами голови уряду, напрацювання плану складаються з чотирьох основних блоків:

  • макроекономічні сценарії, які включають розбудову якісних інституцій відновлення
  • базові реформи – реформа державного управління, заходи з управління держфінансами, боротьба з корупцією, реформа системи правосуддя
  • економічні реформи: покращення бізнес-клімату, управління державними активами, розвиток людського капіталу, регіональну політику
  • ключові сектори економіки, які допоможуть Україні зростати зараз і в майбутньому; «ми говоримо про енергетичний сектор, аграрний сектор, логістику, ІТ, критичні матеріали, переробну промисловість»

Шмигаль звернув увагу на те, що план Ukraine Facility є не загальною економічною стратегією держави, а переліком умов для отримання допомоги від ЄС.

Читайте також: Зеленський обговорив із головою Євроради виконання Києвом рекомендацій для членства в ЄС

«І друге – сьогоднішні напрацювання ще не є остаточною версією документа. Це попередній план для початку консультацій з нашими європейськими колегами. Робота над ним продовжиться з міжнародними партнерами, громадянським суспільством та українським бізнесом», – додав він.

У жовтні Європейський парламент підтримав пропозицію створити Фонд для відбудови України Ukraine Facility на 50 мільярдів євро в 2024 році.

Форум

XS
SM
MD
LG