Доступність посилання

ТОП новини

Швеція надішле Україні бойові машини піхоти


Шведська бойова машина піхоти Combat Vehicle 90
Шведська бойова машина піхоти Combat Vehicle 90

Швеція планує надіслати Україні щонайменше 50 бойових броньованих машин у рамках нового пакету військової допомоги, ідеться в опублікованій 19 січня заяві шведського уряду.

Пакет «складається, серед іншого, з гранатометів із боєприпасами, протитанкових боєприпасів, автоматичних гвинтівок і бойової машини з розмінування (CV90) з боєприпасами та ракетою 57 (NLAW)», – йдеться в повідомленні.

Згідно із заявою, нова військова допомога, в якій також будуть артилерійські системи Archer, становитиме 4,3 мільярда шведських крон (419 мільйонів доларів), і це найбільший оборонний пакет, який Швеція надала Україні.

Віцепремʼєр-міністр Швеції Ебба Буш на пресконференції 19 січня заявив, що Україні буде надано до 50 військових машин піхоти CV90 і що це основна частина пакету.

«Combat Vehicle 90 виробляється у Швеції та вважається однією з найкращих у світі бойових машин, і ми надсилаємо їх у кількості, яка, як ми знаємо, матиме значення», – сказала вона.

Уряд Швеції не повідомив, скільки артилерійських систем Archer надішле в Україну.

Президент України Володимир Зеленський подякував Швеції за підтримку, написавши у твітері: «Щиро вдячний уряду Швеції за новий пакет військової допомоги».

«БМП CV90, самохідні гаубиці Archer і ПТРК NLAW – потужна зброя, яка необхідна українській армії, щоб звільнити нашу землю від російського загарбника», – написав Зеленський, додавши «Разом до спільної перемоги!»

Міністр оборони України Олексій Резніков також подякував своєму шведському колезі Крістерссону, міністру оборони Швеції Полу Йонсону за «10-й пакет безпекової допомоги» Україні.

20 січня на американській авіабазі Рамштайн у Німеччині відбудеться засідання контактної групи НАТО з оборони України, зосереджене на збільшенні військової допомоги Україні.

XS
SM
MD
LG