Доступність посилання

ТОП новини

Український спортсмен здійснив 70-кілометровий заплив, присвячений деокупації Криму


За словами Софяника, заплив мав на меті привернення уваги міжнародної громадськості до «Кримської платформи» та необхідності деокупації Криму
За словами Софяника, заплив мав на меті привернення уваги міжнародної громадськості до «Кримської платформи» та необхідності деокупації Криму

Український спортсмен Олег Софяник – громадський активіст, який виїхав з окупованого Криму й живе на материковій частині України – здійснив 70-кілометровий заплив, присвячений деокупації півострова. Про це Софяник розповів Радіо Свобода.

За його словами, він здолав протоку Отранто між Італією та Албанією в Адріатичному морі. Як розповів спортсмен, у воді він пробув загалом майже добу.

У перший день запливу він стартував о 7 ранку з узбережжя провінції Отранто й плив до сьомої вечора практично без перерви.

Читайте також: Справа кримчанина Івана Яцкіна: суд в Росії залишив в силі кримський вирок

«Зі мною була яхта супроводу. Зупинявся на кілька хвилин тільки, щоб пити воду і каву», – розповів він.

Другого дня частину шляху довелося здолати в шторм.

«Вітер був попутний, північно-західний. У другій половині дня вітер посилився, піднявся шторм. Але напрямок вітру не змінилося, що лише прискорило просування в запливі. Фінішував о 17:45 на албанському узбережжі півострова Карабурун в районі міста Влера», – сказав він.

За словами Софяника, заплив мав на меті привернення уваги міжнародної громадськості до «Кримської платформи» та необхідності деокупації Криму, а також проти політичних репресій Росії в Криму. Він закликав зупинити репресії проти інакодумців, зокрема, кримських татар і українців в Криму.

Читайте також: У МЗС назвали «провокаційними» заяви ФСБ про організацію «диверсії на газопроводі» в Криму

«У світлі останнього витка репресій в Криму, коли Федеральною службою безпеки були схоплені абсолютно невинні кримські татари, лідер Меджлісу Наріман Джелял, і їх піддавали після арешту жахливим тортурам, можна вже сміливо заявляти про початок сталінського терору і відкритого геноциду кримськотатарського народу. Закликаю визнати на міжнародному рівні путінську банду вбивць і катів ФСБ терористичною організацією на зразок «ІДІЛ» і «Аль-Каїди» і почати переслідування членів банди ФСБ по всьому світу», – зазначив спортсмен.

Дисидент та проукраїнський активіст Олег Софяник – відомий севастопольський плавець-марафонець, рекордсмен Книги рекордів України. Софяник здійснив понад десятки марафонських запливів, найдовший з них – через Південно-Китайське море завдовжки 350 кілометрів.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG