Доступність посилання

ТОП новини

Спікер парламенту Грузії пішов у відставку


Попри те, що спікер був присутній при тому, як зачитували його заяву про відставку, своє рішення він не коментував
Попри те, що спікер був присутній при тому, як зачитували його заяву про відставку, своє рішення він не коментував

Спікер парламенту Грузії Іраклій Кобахідзе пішов у відставку. Заяву Кобахідзе 21 червня зачитав мер Тбілісі, генеральний секретар владної партії Грузії «Грузинська мрія» Каха Каладзе після зустрічі з керівництвом політичної сили.

Попри те, що спікер був присутній при тому, як зачитували його заяву, він залишив приміщення без коментарів.

Відставка спікера була однією з вимог учасників акції протесту в Тбілісі, що почалася після того, як депутат російської Держдуми, головуючи на засіданні Міжпарламентської асамблеї православ’я в столиці Грузії, сів у крісло спікера.

Протестувальники також вимагають відставки міністра внутрішніх справ Георгія Ґахарії і початку обговорення в парламенті ініціативи про проведення позачергових парламентських виборів.

20 червня у Тбілісі поліція застосувала сльозогінний газ і гумові кулі проти учасників акції протесту (яких всього було близько 10 тисяч) перед будівлею парламенту. Активісти вимагали відставки голови парламенту, міністра внутрішніх справ і голови Служби держбезпеки.

Причиною протесту опозиції і значної частини громадськості стала участь в засіданні Міжпарламентської асамблеї православ’я депутата Держдуми Росії, президента цієї асамблеї Сергія Гаврилова. Багатьох громадян Грузії обурило те, що він вів засідання асамблеї в будівлі грузинського парламенту, хоча перед приїздом до Тбілісі підтвердив, що вважає незворотнім визнання Росією як незалежних держав сепаратистських регіонів Грузії – Абхазії і Південної Осетії. Напередодні російська делегація на чолі з Гавриловим терміново залишила столицю Грузії.

Понад 100 людей залишаються в лікарнях після вчорашніх сутичок.

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі поклала на Росію відповідальність за те, що трапилося. За її словами, громадянське протистояння в Грузії є на руку тільки Росії.

Прес-секретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков назвав події в Тбілісі «русофобською провокацією», а представник МЗС Росії Марія Захарова висловила стурбованість безпекою російських туристів у країні.

Грузинська опозиція заявляла про намір провести нову акцію протесту біля будівлі парламенту в центрі Тбілісі ввечері 21 червня. Початок мітингу запланований на 18:00 за київським часом.

XS
SM
MD
LG