Доступність посилання

ТОП новини

Супутникові знімки показують ріст активності на ядерному полігоні Росії в Арктиці


Світлини, які отримав Інститут міжнародних досліджень Міддлбері, зафіксували нові об’єкти та будівельне обладнання на острівному архіпелагу Нова Земля
Світлини, які отримав Інститут міжнародних досліджень Міддлбері, зафіксували нові об’єкти та будівельне обладнання на острівному архіпелагу Нова Земля

Росія значно збільшила кількість конструкцій на віддаленому об’єкті в Арктиці, на якому проводить ядерні випробування – на це вказують супутникові фото, які отримала редакція Радіо Свобода.

Світлини, які отримав і згодом передав Радіо Свобода Інститут міжнародних досліджень Міддлбері, зафіксували нові об’єкти та будівельне обладнання на острівному архіпелагу Нова Земля, розташованому в північній частині Баренцевого моря.

Зображення оприлюднили в рамках звіту, який досліджує зростання будівництва на ядерних полігонах не тільки в Росії, а й у Сполучених Штатах і Китаї. Деталі звіту згодом оприлюднило CNN.

Порівняння знімків, зроблених у липні 2021 року та червні 2023 року, показало великі вантажівки, транспортні контейнери, будівельні крани та будівельні матеріали в селищі Сєвєрний на Новій Землі, згідно з аналізом каліфорнійського Інституту Міддлбері. Схоже, що ця діяльність спрямована щонайменше на дві нові будівлі, одна з яких буде найбільшою в цьому місці.

Порівняння супутникових знімків 2021 і 2023 років показує зведення Росією нових будівель та інших споруд на Новій Землі
Порівняння супутникових знімків 2021 і 2023 років показує зведення Росією нових будівель та інших споруд на Новій Землі

Таких темпів будівництва на полігоні не було «з моменту завершення ядерних випробувань у 1990-х», зазначили в інституті. Це може вказувати на те, що Росія планує розширити там персонал або використовувати його протягом всього року.

Радянський союз використовував архіпелаг протягом багатьох років ядерних випробувань Холодної війни, в тому числі для детонації найпотужнішого з коли-небудь створених пристроїв – «Цар-бомби» в 1961 році. Дослідницька стаття 2004 року оцінювала кількість ядерних вибухів, які Москва здійснила на островах до 1990 року, у 224.

Росія та Сполучені Штати оголосили мораторій на всі ядерні випробування, обидві країни підписали Всеосяжну заборону на ядерні випробування 1996 року. Однак договір так і не набув чинності, оскільки не було досягнуто мінімальної кількості країн, необхідних для його ратифікації. Росія ратифікувала договір у 2000 році; Сполучені Штати цього ще не зробили.

Читайте також: Росія провела невдалий тест ядерної торпеди «Посейдон» – CNN

Останніми роками Нова Земля опинилася в центрі нової підвищеної уваги аналітиків і дослідників відкритих джерел, зокрема після інциденту в Білому морі 2019 року, де, за словами офіційних осіб США, випадково вибухнула ракета з ядерним двигуном під назвою «Буревісник». Вибух спричинив викид радіації на великі відстані, в тому числі на сусіднє російське місто, і спричинив загибель п’ятьох людей.

Дослідники з Міддлбері також порівняли зображення на Новій Землі із зображеннями з американського випробувального полігону в Неваді, де, за їхніми словами, влада США провела гірничі роботи, аби розширити підземну лабораторію на понад 1000 квадратних футів. Це може свідчити про те, що США мають намір провести нові субкритичні ядерні експерименти – випробування, дозволені за договором про заборону випробувань.

Крім того, дослідники Міддлбері виявили, що останніми роками Китай також розширив будівництво на Лоб-Нор, відомому ядерному полігоні в західній провінції Сіньцзян.

За висновком дослідників, відновлення ядерних випробувань трьома великими ядерними державами дозволить усім їм відновити розробку нової ядерної зброї та «прискорити гонку озброєнь» між собою.

Форум

XS
SM
MD
LG