Доступність посилання

ТОП новини

Після отримання томосу буде діалог про єдність Христової Церкви в Україні – Порошенко


Порошенко: усім уже давно зрозуміло, що українці ніколи не питали і не будуть питати у Путіна дозволу на право мати самостійну церкву
Порошенко: усім уже давно зрозуміло, що українці ніколи не питали і не будуть питати у Путіна дозволу на право мати самостійну церкву

Після отримання томосу про автокефалію УПЦ в Україні розпочнеться діалог між християнськими церквами, заявив президент України Петро Порошенко.

У Львові під час презентації книжки глави УГКЦ Святослава Шевчука президент заявив, що Україна вже на фінішній прямій щодо отримання томосу про автокефалію Української православної церкви.

«Усім уже давно зрозуміло, що українці ніколи не питали і не будуть питати у [президента Росії Володимира] Путіна дозволу на право мати самостійну церкву. Це наша дорога до храму? І ми рішуче нею йдемо, і подолали всі перешкоди з Божою допомогою», – заявив президент.

Петро Порошенко, говорячи про єдність Христової Церкви в Україні, зацитував слова із заповіту патріарха УГКЦ Йосипа Сліпого: «Найближчими нам по вірі і крові є наші православні брати. Нас єднає традиція рідного християнства, спільні церковні й народні звичаї, спільна двотисячолітня культура! Нас єднає спільне змагання за самобутність рідної церкви, за її повноту, якої видимим знаком буде єдиний патріярхат Української Церкви!»

Глава УГКЦ Святослав Шевчук згадав слова митрополита УГКЦ Андрея Шептицького (1865–1944).

«Якщо говорити про процеси, які відбуваються у житті наших православних братів, то якою є позиція УГКЦ до цих подій? Митрополит Андрей Шептицький казав: «Я готовий зректися проводу своєї Церкви, нехай очолить її хтось із православних братів, тільки щоб ця Церква жила у єдності та сопричасті з наступником апостола Петра», – наголосив глава УКГКЦ.

Блаженнійший Святослав Шевчук зауважив, що УГКЦ є невід’ємною частиною Вселенського християнства, глобальною церквою і здатна шукати діалог з православними братами й допомогти Київській церкві відкрити свою Вселенськість.

Минулого тижня в Російській православній церкві (РПЦ) заявили, що розірвуть євхаристійне спілкування з Константинопольським патріархатом у разі, якщо православна церква України отримає автокефалію.

Читайте також: В очікуванні томосу для православної церкви України. Коли це станеться?

19 квітня Верховна Рада України проголосувала за постанову про звернення президента країни з проханням надати томос (церковний указ) про автокефалію православної церкви в Україні до Вселенського патріарха Варфоломія. Він за традицією православного світу має такі повноваження.

Через кілька днів президент України Петро Порошенко повідомив, що Вселенський патріархат почав процедури, необхідні для надання автокефалії Української православної церкви.

31 серпня предстоятель Російської православної церкви патріарх Кирило відвідав Стамбул та зустрівся зі Вселенським патріархом Варфоломієм.

Як стверджував речник УПЦ Київського патріархату Євстратій Зоря, представнику російського православ’я не вдалося переконати Вселенського патріарха не надавати томос про автокефалію Українській православній церкві.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Томос для України: Москва готує розкол, а сам Путін витісняє патріарха Кирила

«Україна не питатиме дозволу ні в Путіна, ні в Кирила, як молитися» – Порошенко

Варфоломій не спілкується з Онуфрієм, бо того сприймають частиною РПЦ – Філіпович

«Форпост «русского мира». У Почаївській лаврі готуються протистояти автокефальній українській церкві?

Питання не в тому, буде чи не буде томос для України, а як швидко його нададуть – речник УПЦ КП

Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
XS
SM
MD
LG