Доступність посилання

ТОП новини

Трамп заявив, що не розглядає можливість скасування санкцій щодо Росії


«Я б розглянув це, якби вони зробили те, що було б добре для нас», – сказав Трамп в інтерв’ю агентству Reuters
«Я б розглянув це, якби вони зробили те, що було б добре для нас», – сказав Трамп в інтерв’ю агентству Reuters

Президент США Дональд Трамп заявив, що нині не розглядає скасування санкцій проти Росії, але готовий зробити це в майбутньому.

«Я не розглядаю це зовсім. Ні. Я б розглянув це, якби вони зробили те, що було б добре для нас», – сказав Трамп в інтерв’ю агентству Reuters, поширеному пізно ввечері 20 серпня.

«У нас є багато чого, що ми можемо зробити доброго один одному. Є Сирія, є Україна, є багато інших речей», – відзначив президент США.

За словами Трампа, в липні на майже двогодинній зустрічі в Гельсінкі Путін не просив його скасувати санкції США під час саміту у Хельсінкі минулого місяця. Сторони, як засвідчив американський президент, говорили про анексію Росією Криму та про вторгнення в Східну Україну, газопровід Nord Stream 2 з Росії до Німеччини.

«Я говорив про Крим, звичайно. Я завжди згадую про Крим, коли згадую про Україну. Дуже хороша дискусія була з Путіним... дуже хороша дискусія для обох сторін. Я згадав про газопровід, що йде до Німеччини... Гадаю, що вони хотіли б економічного розвитку, і для них це велика справа», – наголосив Трамп.

Дивіться також: Будь-яка нова зустріч із Путіним погіршить становище Трампа – Піонтковський

Після саміту президентів США і Росії в Гельсінкі 16 липня Володимир Путін на прес-конференції сказав, що Дональд Трамп має відому позицію щодо Криму і дотримується її й далі: «приєднання», як називають у Москві анексію українського півострова, незаконне. Путін повторив при цьому свою позицію, що для Росії питання Криму, мовляв, «закрите».

Путін також традиційно називав російську агресію на сході України «внутрішньоукраїнським конфліктом» і заявляв, що Вашингтон мав би натиснути на Київ задля виконання мінських домовленостей — промовчавши, що не виконує їх у першу чергу Москва.

А щодо транзиту газу через Україну до Європи Путін заявив, що в Росії готові продовжити транзитний контракт, що збігає наступного року, «в разі врегулювання спору суб’єктами господарювання у Стокгольмському арбітражному суді».

Трамп, зі свого боку, на прес-конференції в Гельсінкі жодного разу не згадав про Україну і Крим. Він лише говорив про російський проект газогону «Північний потік-2», що має постачати до Європи газ із Росії в обхід транзитних можливостей України. За його словами, США мають намір конкурувати з цим проектом у забезпеченні Європи газом. Але він уже не згадував про те, що США могли б перешкодити здійсненню цього проекту, як Вашингтон припускав раніше.

XS
SM
MD
LG