Доступність посилання

ТОП новини

Трамп заперечує, що платив Північній Кореї викуп за Отто Вормбієра


Президент США Дональд Трамп (праворуч) із лідером Північної Кореї Кім Чен Ином
Президент США Дональд Трамп (праворуч) із лідером Північної Кореї Кім Чен Ином

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп заперечив, що санкціонував виплати Північній Кореї у зв’язку з утриманням і подальшим звільненням американського студента Отто Вормбієра.

Про це Трамп написав у своєму Twitter, принагідно розкритикувавши свого попередника на посаді президента Барака Обаму.

«Жодні виплати не здійснювалися Північній Кореї за Отто Вормбієра – ні два мільйони доларів, ні скільки-небудь іще. Це не адміністрація Обами, яка виплатила 1,8 мільярда доларів за чотирьох заручників або ж віддала п’ятьох терористів, які невдовзі повернулися на поле бою, за зрадника сержанта Бергдаля!», – заявив Трамп.

Він мав на увазі колишнього заручника «Талібану», американського сержанта Боуї Бергдаля, якого після звільнення визнали винним у дезертирстві.

Трамп не уточнив, чи дійсно Білий Дім отримав такий рахунок, як це стверджували журналісти.

Напередодні американське видання The Washington Post оприлюднило повідомлення, що Північна Корея вимагала в США два мільйони доларів нібито за медичну допомогу, яку надавали 22-річному Отто Вормбієру протягом його 17-місячного ув’язнення. При цьому видання не стверджувало, що Трамп оплатив цей рахунок.

У грудні 2018 року суд у Вашингтоні постановив, що Північна Корея має виплатити 501 мільйон доларів компенсації родині студента Отто Вормбієра, який помер у червні 2017 року.

Читайте також: Кім Чен Ин запросив Путіна до Північної Кореї – ЗМІ

У 2016 році 22-річного студента Отто Вормбієра затримали під час відвідин Пхеньяна у складі тургрупи, звинувативши в намаганні вкрасти пропагандистський плакат із закритого для відвідувачів службового приміщення готелю, і засудили до 15 років каторжних робіт.

Після 17 місяців в ув’язненні Вормбієра врешті повернули 13 червня 2017 року до США – у стані коми. Американські лікарі заявили, що Вормбієр зазнав неврологічної травми невідомого походження.

19 червня 2017 року Вормбієр помер у себе вдома у штаті Огайо.

Влада Північної Кореї відкинула звинувачення у жорстокому поводженні чи катуванні американського студента Отто Вормбієра.

XS
SM
MD
LG