Доступність посилання

ТОП новини

Тупицькому і Касмініну припинили виплату зарплат – КСУ


В КСУ зазначили, що Тупицькому та Касмініну здійснили виплати за першу половину квітня 2022 року
В КСУ зазначили, що Тупицькому та Касмініну здійснили виплати за першу половину квітня 2022 року

Виплата заробітних плат суддям Конституційного суду України Олександру Тупицькому та Олександру Касмініну тимчасово зупинена. Про це повідомили в КСУ у відповідь на запит Радіо Свобода.

«Виконувач обов’язків голови Конституційного суду України видав розпорядження від 30 квітня 2021 року № 34/01 2021-ОД про тимчасове зупинення Касмініну Олександру та Тупицькому Олександру виплат винагороди судді до вирішення справ за позовами, що подані ними щодо оскарження указу президента України «Про деякі питання забезпечення національної безпеки України» від 27 березня 2021 року №124/2021», – мовиться в повідомленні.

«Виконувачем обов’язків» нині називає себе заступник голови КСУ Сергій Головатий, хоча судді КСУ не доручали йому цієї ролі.

В КСУ зазначили, що Тупицькому та Касмініну здійснили виплати лише за першу половину квітня 2021 року.

27 березня президент Володимир Зеленський скасував укази президента Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького і Олександра Касмініна суддями Конституційного суду.

При цьому, відповідно до законодавства, серед підстав звільнення з посади чи припинення повноважень судді КСУ не передбачається така можливість, як «скасування указу про призначення», тобто внаслідок цього указу Тупицький і Касмінін не перестали бути суддями КСУ.

Олександр Тупицький нині оскаржує указ президента Володимира Зеленського про відсторонення його з посади судді Конституційного суду України, який він очолив у вересні 2019 року.

Зеленський 29 грудня 2020 року підписав указ про відсторонення голови Конституційного суду України Олександра Тупицького від посади судді КСУ на два місяці, а 26 лютого 2021-го продовжив термін відсторонення ще на один місяць. Цей термін давно минув, і, таким чином, Тупицький на цей час уже не є відстороненим від посади судді.

Раніше Конституційний суд України заявив, що президент Володимир Зеленський вийшов за межі своїх конституційних повноважень і порушив положення Конституції, видавши указ про відсторонення голови КСУ Олександра Тупицького, тому має негайно скасувати цей документ.

Проте Тупицький тоді на час відсторонення перестав виконувати функції судді КСУ, продовжуючи при цьому виконувати адміністративні функції голови КСУ, від яких його ніхто не увільняв. При цьому він був змушений працювати дистанційно, бо державна охорона не впускала його до будівлі КСУ.

У серпні 2020 року Конституційний суд України визнав неконституційним і скасував указ президента Петра Порошенка про призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро України. У тій ситуації так само закон про НАБУ не передбачив «визнання неконституційним указу про призначення» як підставу для звільнення керівника НАБУ з посади. Відтак Ситник, незважаючи на скасування указу про його призначення, далі очолює НАБУ.

XS
SM
MD
LG