Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина заявляє про запровадження «плану дій», щоб полегшити ринкові потрясіння


Уряд Туреччини підготував «план дій» для протидії ринковим потрясінням, пов’язаним із падінням національної валюти через плановані американські санкції, заявив міністр фінансів Берат Албайрак.

«Станом на [13 серпня], наші інституції вживатимуть необхідні дії й поширюватимуть необхідні ринкам оголошення», – цитує Албайрака газета Hürriyet Daily News.

За його словами, усі запобіжні заходи й «плани дій» готові. Водночас він не уточнив деталі.

11 серпня президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган знову закликав громадян країни розпродавати свої долари і євро, щоб підтримати національну грошову одиницю, турецьку ліру, яка останнім часом різко втрачає свою цінність через економічні проблеми і погіршення відносин зі США.

Національна валюта Туреччини впродовж цього року втратила 40 відсотків своєї вартості.

Виступаючи перед прихильниками в місті Уньє на північному сході країни, Ердоган також висловив жаль через те, що, за його словами, США засвідчили готовність проміняти свого стратегічного союзника в НАТО Туреччину на американського пастора Ендрю Брансона, якого нині судять у Туреччині за звинуваченнями в тероризмі.

50-річному Брансонові, якого в Туреччині з 2016 року 18 місяців протримали під вартою (25 липня його перевели під домашній арешт), загрожує до 35 років ув’язнення за звинуваченнями в нібито наданні допомоги «терористичним угрупованням», як Анкара називає курдських сепаратистів і турецький суспільно-релігійний рух, що його Ердоган звинувачує в організації невдалого перевороту 2016 року.

Президент США Дональд Трапм уже не раз вимагав від Анкари звільнити пастора і погрожував подальшими широкими санкціями проти Туреччини, якщо процес над ним триватиме. Через процес над Брансоном США вже наклали персональні санкції на турецьких міністрів юстиції і внутрішніх справ.

10 серпня Трамп повідомив, що наказав подвоїти накладені раніше тарифи на імпорт із Туреччини сталі й алюмінію. Причиною стала саме справа Брансона.

Та це лише одна з гострих розбіжностей між країнами. Вашингтон і Анкара мають протилежні погляди на рішення Туреччини, члена НАТО, закупити системи протиповітряної і протиракетної оборони в Росії, яку в НАТО останнім часом знову починають розглядати як потенційного противника через агресивні дії Москви в багатьох частинах світу. США й Туреччина також мають різні погляди на врегулювання в Сирії.

XS
SM
MD
LG