Доступність посилання

ТОП новини

Миротворці ООН допомагають розслідувати вбивство російських журналістів у ЦАР


Миротворці ООН були серед тих, хто знайшов кинутий автомобіль і розстріляні тіла Орхана Джемаля, Олександра Расторгуєва та Кирила Радченка
Миротворці ООН були серед тих, хто знайшов кинутий автомобіль і розстріляні тіла Орхана Джемаля, Олександра Расторгуєва та Кирила Радченка

Миротворча місія ООН у Центральноафриканській Республіці допомагає національним органам розслідувати вбивство трьох російських журналістів, які знімали в цій країні документальний фільм про російську воєнізовану структуру, так звану «приватну військову компанію Вагнера». Про це заявив речник ООН Фархан Хак у Нью-Йорку 1 серпня.

За його словами, миротворці ООН були серед тих, хто знайшов кинутий автомобіль і розстріляні тіла Орхана Джемаля, Олександра Расторгуєва та Кирила Радченка.

«Тіла були перевезені в лікарню ООН у Сібуті, а згодом передані національним органам влади в місцеву лікарню в (столиці ЦАР – ред.) Бангі. Обставини інциденту ще не встановлені», – сказав Хак, додавши, що поліцейські ООН вирушили 1 серпня до міста Сибут для допомоги у розслідуванні.

Центральноафриканська Республіка потерпає від насильства відтоді, коли в силовий спосіб у 2013 році був скинутий президент Франсуа Бозізе. Проте місія ООН зазначила, що зона, де застрелили російських журналістів, патрулюються збройними силами у співпраці з миротворцями, і останнім часом у цьому районі не було серйозних інцидентів.

Вбивство сталося на північ від міста Сібут, розташованого на головній магістралі, що веде до столиці країни, міста Бангі.

Міжнародний Комітет захисту журналістів (CJP) вимагає від влади Центральноафриканської Республіки, Росії й ООН негайно провести ретельне і прозоре розслідування вбивства журналіста Орхана Джемаля, оператора Кирила Радченка і режисера Олександра Расторгуєва.

Про загибель журналістів, які знімали фільм про діяльність російських найманців у ЦАР, стало відомо 31 липня. За однією з версій, їхній автомобіль обстріляли недалеко від міста Бангі. Повідомлялося також, що причиною нападу могла стати спроба пограбування, і що журналістів спочатку допитали, а потім убили.

Читайте також: «Вони знали, чим це може закінчитися». Все про загибель російських журналістів у ЦАР

Центр управління розслідуваннями, для якого Джемаль, Радченко і Расторгуєв знімали фільм, почав власну перевірку. В організації, яка є журналістським проектом Михайла Ходорковського, заявили, що вважають сумнівною версію влади ЦАР про причетність до вбивства членів ісламістського альянсу «Селека».

XS
SM
MD
LG