Доступність посилання

ТОП новини

Україна працює з партнерами над пакетом стримування Росії – Кулеба за підсумками саміту НАТО


Пакет, за словами дипломата, передбачає «політичний тиск та потужні сигнали, економічні заходи», на випадок, якщо Москва піде на ескалацію
Пакет, за словами дипломата, передбачає «політичний тиск та потужні сигнали, економічні заходи», на випадок, якщо Москва піде на ескалацію

Дії Росії на кордоні з Україною є частиною її агресії проти Європи, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Про це він сказав, виступаючи в Ризі після засідання саміту міністрів закордонних справ країн НАТО 1 грудня.

За словами Кулеби, розташування російських військ вказує на можливі приготування до нової військової операції Кремля проти України.

Читайте також: Блінкен обіцяє економічні санкції в разі, якщо Росія посилить агресію проти України

«Ця ситуація в регіоні повинна розглядатися в комплексі: російська військова активність на українських кордонах, використання мігрантів як зброї, енергетична криза в Європі, спроби дестабілізувати Україну зсередини, російські спроби розвалити похитнути нормандський формат і Тристоронню контактну групу, спроби дестабілізувати Балкани, підвищення кількості кібернападів і кампаній із дезінформації – все це є елементами різнопланової російської гібридної агресії проти Європи», – сказав міністр.

Він висловив думку, що наразі Європа «переживає критичний момент» і що «необхідно показати силу, аби уникнути необхідності потім її доводити».

«Україна працює пліч-о-пліч із нашими партнерами, щоб укласти та втілити цілісний пакет стримування. Метою є досягнути простої мети: стримати Росію від військових дій», – пояснив він.

Читайте також: Столтенберґ заявив, що Росія «дорого заплатить» за повторну агресію проти України

Пакет, за словами дипломата, передбачає «політичний тиск та потужні сигнали, економічні заходи», на випадок, якщо Москва піде на ескалацію.

«І третій елемент – поглиблення безпекової та оборонної співпраці з Україною. Насправді, сильна Україна – це найкращий стримуючий фактор, аби запобігти будь-яким подальшим військовим заходам. Сильна Україна означає сильний і витривалий східний фланг НАТО», – сказав голова МЗС.

Кулеба також звинуватив Росію в спробах звинуватити Київ у підготовці до «провокацій, порушень Мінських домовленостей або військового наступу на Донбасі», заявивши натомість, що Росія таким чином намагається «прикрити власні приготування до потенційної атаки». Він повторив, що Київ залишається відданим дипломатичному вирішенню збройного конфлікту.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG