Доступність посилання

ТОП новини

Головне, що треба знати, якщо ви готуєтесь до масштабного російського вторгнення (оновлюємо)


За місяць Україна почула так багато заяв, свідчень, прогнозів про повномасштабний наступ Росії, що голова йде обертом. При цьому до кінця незрозуміло, чи зросло саме російське угруповання на кордоні, порівняно з весняними показниками, також суперечливо поводились топ-спікери України, спершу заперечуючи, а потім підтверджуючи дані союзників. Тому Радіо Донбас.Реалії сформувало конструктор загострення, яким ви можете користуватися, коли треба перевірити фактаж і відновити хронологію. Ми також окреслили ті точки, в яких у нас залишаються запитання.

Передумови. Бої на Донбасі тривають з середньою інтенсивністю, час від часу трапляються загострення, потім затишшя. Навесні 2021-го Росія вже скупчувала війська біля кордонів – у Брянській, Воронезькій, Ростовській областях і окупованому Криму – для «раптової перевірки боєготовності». Це відбувалось протягом квітня – на піку налічувалось 103 тисячі особового складу ЗС РФ, за даними ЗСУ, – потім було оголошено про відведення його до місць постійної дислокації. Україна заявила, що війська відводяться не повністю, це блеф – виводять лише з Криму. І станом на травень ми мали такі дані про чисельність угруповання Росії біля кордону та в Криму: Володимир Зеленський – 75 тисяч, Руслан Хомчак (тоді головнокомандувач ЗСУ) – 80 тисяч, Іван Баканов (голова СБУ) – 100 тисяч, ГУР Міноборони – 90 тисяч.

Нинішня ситуація:

КолиДжерелоЩо повідомляє
31 жовтняThe Washington PostІде передислокація російських військ у прикордонні регіони України. Це викликало занепокоєння серед чиновників (анонімні джерела видання) у Сполучених Штатах та Європі. Посилаються на некомерційну аналітичну групу CNA – 1-а гвардійська танкова армія Росії і 41-а загальновійськова армія переміщують особовий склад і техніку в бік України (без супутникових знімків).
2 листопадаPoliticoПублікує супутникові знімки фірми Maxar Technologies, зроблені 1 листопада. На них – скупчення бронетанкових частин, танків та самохідної артилерії разом із наземними військами. Місце зйомки – район російського міста Єльня, недалеко від кордону з Білоруссю. Радіо Донбас.Реалії підтвердило цю прив'язку до місцевості. Politico підтверджує присутність 1-ї гвардійської танкової армії.
2 листопадаСекретар РНБО України Олексій ДаніловЗаперечив дані Politico і WP: «Йде свідома дезінформація всього суспільства. Що буде завтра, ми не знаємо, на сьогодні такої концентрації, такого скупчення того, що вони пишуть, немає».
6 листопадаCNNБайден відправив главу ЦРУ Вільяма Бернса до Москви, щоб попередити Кремль про те, що США уважно стежать за стягуванням військ до українського кордону. Бернс зустрічався з секретарем Ради безпеки Росії Миколою Патрушевим.
6, 11, 20 листопада

Süddeutsche Zeitung

Bloomberg

New York Times

США попереджають союзників у Європейському союзі про можливість нового вторгнення в Україну та діляться розвідувальними даними (анонімні джерела видань). Окремо Німеччині з Вашингтона адресувалось повідомлення про те, що «Північний потік-2» є важелем впливу на Росію.
10 листопадаПрезидент України Володимир ЗеленськийПогодився із західними даними. Заявив, що біля кордону – майже 100 тисяч російських військових. «Наші західні партнери надали дані про активне переміщення російських військ уздовж українських кордонів та збільшення їхньої концентрації».
21 листопадаГолова ГУР Міноборони Кирило Буданов в інтерв'ю Military TimesУточнив кількість російських військових на кордоні – 92 тисячі, спрогнозував наступ Росії у січні-лютому 2022 року. За його словами, атака, ймовірно, включатиме авіаудари, артилерійські та бронетанкові удари на сході, десантні напади в Одесі та Маріуполі та менше вторгнення через Білорусь. «Наші оцінки майже такі ж, як у наших американських колег», – сказав Буданов.
24 листопадаConflict Intelligence Team (спільнота розслідувачів за відкритими джерелами)

Знайшли в соцмережах нові фото та відео з пересуванням російських військ та військової техніки у Воронезькій області та ешелонів зі Ставропілля – у бік окупованого Криму. На думку аналітиків, перекидання військ відбувається порівняно повільно. Однак якщо воно відбуватиметься в такому ж темпі до січня, то загальна чисельність угруповання військ біля кордону та в Криму значно перевищить квітневі показники (тобто 103 тисячі).

26 листопадаПрезидент України Володимир ЗеленськийЗаявив: «Ситуація точно не гірша, ніж вона була навесні. Я вважаю, що кількість військових там зараз менша, я вважаю, що їх більше, ніж на момент припинення вогню, про яке ми домовлялися, це ми бачимо, їх більше. Ми бачимо дуже часто ротації».
4 грудняАмериканський The Washington Post та німецька BildПовідомили, з посиланням на різні анонімні джерела (чиновник США, офіцери НАТО), про конкретний план Росії: наступ із трьох напрямків (Північ, Схід, Південь), задіяння 175 тисяч військових і окупація двох третин української території. На карті, опублікованій Bild, фронт у ймовірній російській версії проходить через Коростень та Умань. У матеріалі WP угруповання російських військ на кордоні з посиланням на розвідку оцінюють у 75 тисяч, але кажуть про можливість його швидкого нарощення до 175-ти.
5 грудняМіністр оборони України Олексій Резніков в інтерв'ю Естонському телебаченнюОцінив чисельність особового складу російських підрозділів біля кордонів України у 94 тисячі.
Супутниковий знімок Maxar Technologies для Politico
Супутниковий знімок Maxar Technologies для Politico
Карта ймовірного російського наступу від німецької Bild
Карта ймовірного російського наступу від німецької Bild

Увесь цей час Росія заперечує плани нового нападу на Україну та не визнає попередній на Донбасі. Проте в останній заяві президент Росії Володимир Путін каже, що у відповідь на розширення НАТО Росія буде змушена «щось подібне створити щодо тих, хто нам так загрожує».

Інформаційна політика Росії. Вона працює хвилями: чергуються етапи, коли у планах наступу звинувачують Україну та коли нападом погрожують. Остання така хвиля була дуже потужною: спершу федеральні канали Росії прямо закликали до війни з Україною – повторювалось про «операцію з примусу до миру», «нам розв'язали руки», а через декілька тижнів змінили риторику на переконування у тому, що Росія в жодному разі не збирається нападати. На окупованих територіях тему «наступу України» активізують з певною періодичністю.

Пошук відповідей на запитання, які виникають у зв'язку з цим:

Чому Україна заперечувала активність російських військ біля свого кордону навіть тоді, коли голова ЦРУ Бернс поїхав до Москви з цим питанням?

Чим Путіну вигідна зима для нової атаки в Україні?

Які сценарії окупації нових частин України розглядає Кремль?

Як США та ЄС можуть захистити Україну в цій ситуації (переважно йдеться про зброю)?

Туреччина і ЄС висловили готовність бути посередниками: чим це допоможе?

Як себе поведе союзник Путіна Лукашенко у разі нового нападу на Україну – в нього взагалі сильна армія?

Чи є ризики ядерної війни з Росією?

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

(Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Якщо ви живете в ОРДЛО і хочете поділитися своєю історією – пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук чи телефонуйте на автовідповідач 0800300403 (безкоштовно). Ваше ім'я не буде розкрите. Матеріал опубліковано мовою оригіналу)

XS
SM
MD
LG