Доступність посилання

ТОП новини

Опитування: більшість українців виступають за проведення виборів після завершення війни


При цьому переважна більшість – 87% респондентів – вважають дуже або скоріше важливим, аби внутрішні переселенці брали участь у виборах
При цьому переважна більшість – 87% респондентів – вважають дуже або скоріше важливим, аби внутрішні переселенці брали участь у виборах

Понад 60% респондентів виступають за проведення виборів лише після завершення війни – про це йдеться в опитуванні Міжнародного республіканського інституту (IRI). Результати опублікування, проведеного у вересні, оприлюднені 26 жовтня.

Опитування має кілька блоків, у тому числі присвячений виборам. 20% респондентів погодилися, що, навіть попри воєнний стан, в Україні варто провести президентські вибори, 39% – парламентські. 15% учасників висловили за проведення місцевих виборів, 19% – за те, щоб не проводити жодних.

Читайте також: 80% українців хочуть повернутися додому – інтерв’ю з представницею ООН у справах біженців

Водночас, респонденти відповіли на питання, коли варто, на їхню думку, проводити вибори:

  • 22% – у березні 2024 року, навіть якщо війна триватиме
  • 6% – у вересні 2024-го, навіть якщо війна триватиме
  • 3% – у березні 2025-го, навіть якщо війна триватиме
  • 62% – лише після завершення війни, скільки б вона не тривала
  • 6% – не змогли відповісти

При цьому переважна більшість – 87% респондентів – вважають дуже або скоріше важливим, аби внутрішні переселенці брали участь у виборах.

45% «однозначно позитивно» розцінюють ідею створення ветеранами війни власної політичної партії, 33% – «скоріше позитивно».

Читайте також: Стефанчук назвав «п’ять ключових проблем» для проведення виборів у 2024 році

Опитування провели Соціологічна група «Рейтинг» на замовлення Центру аналізу та соціологічних досліджень IRI. Участь у ньому взяли близько 2 тисяч жителів України з різних регіонів від 18 років.

Раніше сто громадських організацій оприлюднили заяву щодо неможливості проведення в Україні виборів у активній фазі війни. Вони наголосили, що вибори і повномасштабна війна є несумісними, а ідея проведення виборів за таких умов є «вкрай небезпечною та призведе до втрати легітимності як процесу, так і виборних органів, а з високою імовірністю – і до значної дестабілізації держави в цілому».

Наступні президентські та парламентські вибори мали б відбутися 2024 року, але під час воєнного стану вибори не проводяться.

Форум

XS
SM
MD
LG