Доступність посилання

ТОП новини

Соцмережа Twitter заблокувала Трампа назавжди (ОНОВЛЕНО)


Вашингтон, перед Білим домом, 6 січня: Дональд Трамп виступає перед своїми прихильниками, після чого вони штурмували будівлю Капітолію
Вашингтон, перед Білим домом, 6 січня: Дональд Трамп виступає перед своїми прихильниками, після чого вони штурмували будівлю Капітолію

Соціальна мережа Twitter повідомила 8 січня, що остаточно заблокувала обліковий запис чинного президента США Дональда Трампа через ризик «підбурювання до насильства».

Сам Трамп в офіційному твітері президента США звинуватив соціальну мережу в забороні свободи слова. Згодом його дописи видалили і звідти.

За словами Трампа, Twitter змусив мовчати його та «75 мільйонів великих патріотів», які голосували за нього. У заяві президента йдеться, що його присутність у соціальних мережах відбуватиметься на іншій платформі.

«Ми ведемо переговори з кількома іншими сайтами, і ми скоро зробимо велике оголошення. Ми шукаємо можливості побудувати нашу власну платформу в найближчому майбутньому. Нас не змусити мовчати», – наголосив Трамп.

Як мовиться в заяві Twitter, яка вже тимчасово блокувала Трампа після нападу його прихильників на будівлю Капітолію в Вашингтоні, таке рішення ухвалили після ретельного перегляду останніх дописів Трампа і контексту, в яких вони опинялися, а саме як їх сприймали і трактували в твітері і поза цим сервісом, – і вирішили заблокувати його назавжди «через ризик подальшого підбурювання до насильства».

«У контексті жахливих подій цього тижня ми в середу (6 січня – ред.) дали чітко знати, що нові порушення правил соцмережі можуть призвести саме до такого перебігу подій», – нагадали в компанії.

За її словами, її принципи дотримання громадського інтересу мають на меті прямо доносити до людей думку обраних посадовців і світових лідерів і ґрунтуються на принципі, що люди отримують право на владу, щоб бути відкрито підзвітними.

Ці принципи фактично давали таким користувачам дещо більшу свободу висловлювання з огляду на громадський інтерес до їхньої діяльності, примусові дії щодо них передбачалися лише в низці визначених випадків, а в випадку менших порушень дописи таких осіб приховувалися з можливістю все-таки прочитати їх або позначалися коментарями зі вказівкою на реальний стан, якщо в дописах він перекручувався.

«Але, як ми зазначали вже роками, ці облікові записи не є цілком понад нашими правилами і не можуть використовувати твітер, зокрема, для підбурювання до насильства. Ми й далі будемо відкрито повідомляти про нашу політику і її застосування», – заявили в соцмережі.

Формально в розпорядженні Трампа – чи радше його пресової служби – до 20 січня залишається офіційний обліковий запис президента США – @POTUS. Останніми днями на ньому лише дублюються дописи в твітері пресслужби Білого дому.

А з дописами особистого облікового запису Трампа у твітері можна ознайомитися в його інтернет-архіві.

Попереднього дня, 7 січня, компанія Facebook повідомила, що заблокувала облікові записи чинного президента США Дональда Трампа в належних їй однойменній соцмережі і сервісі Instagram на невизначений термін, але принаймні на наступні два тижні – до завершення процесу передачі влади обраному президентові Джо Байденові 20 січня. Як заявив керівник компанії Марк Цукерберг, накладене 6 січня блокування спершу на короткий термін продовжене через використання Трампом її платформи «для підбурювання до насильницького повстання проти демократично обраної влади».

«Ми вважаємо, що ризики в разі дозволу президентові продовжити використання наших послуг у цей період просто надто великі», – написав він у фейсбуці.

«Разючі події попередньої доби чітко засвідчили, що президент Дональд Трамп має намір використати час, який йому лишається на посаді, щоб підірвати мирний і законний перехід влади до його обраного наступника Джо Байдена. Його рішення використати свою платформу для потурання діям його прихильників у будівлі Капітолію, а не для засудження їх справедливо стривожило людей у США і в усьому світі. Ми усунули … ці заяви, бо дійшли висновку, що їхнім наслідком – і, схоже, й їхнім наміром – було спровокувати подальше насильство», – додав керівник «Фейсбуку».

Перед тим, 6 січня, компанія Facebook, а також такі соціальні мережі, як Twitter і Snap, тимчасово заблокували облікові записи Трампа після того, як сотні його прихильників штурмували будівлю Капітолію в Вашингтоні, де Конгрес здійснював процедуру остаточного затвердження Байдена обраним президентом, а Трамп продовжував наполягати, що на президентських виборах переміг саме він. Зрештою, 7 січня , Трамп вперше визнав, що президентом США стане Джо Байден, хоча не погодився з результатами виборів.

Фейсбук, зокрема, заблокував обліковий запис Трампа на 24 години після публікації відеозвернення Трампа, який закликав своїх прихильників залишити захоплену ними будівлю Капітолію й розійтися, але наголосив, що «розуміє їхні почуття» і що «вибори були вкрадені». Представник компанії Facebook заявив, що те відеозвернення президента «радше підштовхує до подальшого насильства, а не зменшує його ризик».

Твітер, зі свого боку, заявив тоді, що закриває перегляд трьох дописів Трампа і вимагає видалити їх, бо вони «повторно і грубо порушують нашу політику громадянської порядності». В одному з тих дописів Трамп, зокрема, назвав штурм будівлі Конгресу своїми прихильниками «природною реакцією». Як заявили тоді в цій соцмережі, обліковий запис Трампа залишатиметься заблокований 12 годин.

Також того дня сервіс YouTube теж видалив згадане відеозвернення Трампа.

Президент Трамп та його прихильники упродовж кількох місяців повторювали, що вибори у США були сфальсифіковані, не надаючи доказів своїм словам.

У текст додано реакцію Трампа на рішення соцмережі Twitter.

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG