Доступність посилання

ТОП новини

Темпи вербування російських вʼязнів до «ПВК Вагнера» сповільнилися – ISW


Засновник угруповання «приватна військова компанія Вагнера» Євген Пригожин
Засновник угруповання «приватна військова компанія Вагнера» Євген Пригожин

Незаконне угруповання «приватна військова компанія Вагнера» могло сповільнити вербування до своїх лав російських вʼязнів, інформує в останньому звіті американський Інститут дослідження війни (ISW).

Статистика показує, що з листопада 2022 року до січня 2023 року число російських вʼязнів скоротилося на 6 тисяч, хоча з вересня до жовтня минулого року кількість увʼязнених зменшилася на 23 тисячі. На думку аналітиків, скорочення числа завербованих частково може бути пов’язане з репутацією угруповання «Вагнера» як такого, що має високу кількість жертв.

«Ймовірно, поганий фізичний стан більшості російських в’язнів також обмежує зусилля «групи Вагнера» щодо вербування», – заявили в ISW.

Аналітики також припускають, що російське міністерство оборони може докладати зусиль, щоб «відсунути» угруповання «Вагнера» від бойових дій, тому ще й із огляду на це «вагнерівці» потребують менше новобранців.

Раніше цього тижня видання «Верстка» з посиланням на учасників ринку ритуальних послуг повідомило, що міністерство оборони Росії відмовляється допомагати угрупованню «Вагнера» у транспортуванні тіл убитих бойовиків.

«Приватна військова компанія Вагнера» – незаконний навіть за російським законодавством збройний підрозділ, який не належить до міністерства оборони Росії чи інших державних структур. Бойовики «Вагнера» беруть участь у наземних операціях у Сирії, Африці та у війні з Україною. Найманців підозрюють у скоєнні численних воєнних злочинів.

З весни 2022 року у ЗМІ стала зʼявлятися інформація, що це угруповання вербує увʼязнених у російських колоніях для участі у війні з Україною в обмін на помилування. Як це оформлюється юридично, досі невідомо. Кремль заявив, що ця інформація засекречена.

XS
SM
MD
LG