Доступність посилання

ТОП новини

Війна в Лівії: сили генерала Хафтара заявляють, що захопили стратегічне прибережне місто


Сили Уряду національної єдності вибили бойовиків екстремістського угруповання «Ісламська держава» із Сірту у 2016 році (на фото – бої в липні 2016-го)
Сили Уряду національної єдності вибили бойовиків екстремістського угруповання «Ісламська держава» із Сірту у 2016 році (на фото – бої в липні 2016-го)

Опозиційні до визнаного уряду сили в Лівії заявляють, що отримали контроль над містом Сіртом. Таку заяву Лівійська національна армія під командуванням генерала Халіфи Хафтара зробила 6 січня. Перед тим, за повідомленнями, бійці ЛНА стрімко просунулися в напрямку цього стратегічно важливого прибережного міста.

Підтримуваний ООН Уряд національної єдності, який базується в столиці Тріполі, наразі не коментував ці повідомлення.

Сірт перебував під контролем сил Уряду національної єдності з того часу, як звідти вибили бойовиків екстремістського угруповання «Ісламська держава» у 2016 році.

Інформаційна агенція Reuters цитує неназваного мешканця міста, який каже, що бачив колони бійців«Лівійської національної армії в Сірті.

Читайте також: США: участь російської ПВК Вагнера підсилює конфлікт в Лівії​

«Вони тепер контролюють велику частину міста. Ми також чуємо постріли», – сказав співрозмовник журналістів.

Також 6 січня представник ООН у Лівії Гасан Саламе заявив, що сили, які підтримують командира ЛНА Халіфу Хафтара, можуть бути причетні до нападу на військове училище в Тріполі 4 січня. Внаслідок неї загинули щонайменше 30 курсантів.

Виступаючи на брифінгу, Саламе закликав іноземні війська «триматися якнайдалі від Лівії».

5 січня президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган повідомив турецькому телеканалові CNN Türk, що відправив турецькі військові підрозділи до Лівії із завданням «координації» та допомоги в розбудові операційного центру.

У відповідь Росія заявила про необхідність скликати засідання Ради безпеки ООН.

Туреччина, яка є членом НАТО, підтримує Уряд національної єдності в Тріполі.

Читайте також: Туреччина планує розміщення військ у Лівії. Чому це викликало занепокоєння інших держав?​

Росія, за деякими повідомленнями, надсилає найманців на підтримку генерала Халіфи Хафтара, лідера опозиційної до уряду Лівійської національної армії. Москва офіційно заперечує цю підтримку.

У квітні сили Хафтара, якого підтримують Єгипет, Об’єднані Арабські Емірати і, за припущеннями, російські найманці, почали наступ на столицю.

З 2011 року, після повалення і вбивства диктатора Муаммара Каддафі, Лівія потерпає від нападів бойовиків та насильства всередині країни.

Міжнародно визнаний уряд у Тріполі почав працювати в березні 2016 року, але конкурентна політична група на сході країни відмовилася його визнати.

XS
SM
MD
LG