Доступність посилання

ТОП новини

Війна на Донбасі має бути й надалі центральною темою Ради безпеки ООН – голова МЗС Польщі


Яцек Чапутович
Яцек Чапутович

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович висловив сподівання, що «українське питання» залишатиметься у центрі уваги Ради безпеки ООН протягом 2019-го. Про це він заявив 28 січня у Брюсселі після зустрічі з представниками Бельгії й Німеччини, які з 1 січня цього року стали непостійними членами Ради безпеки ООН.

Як повідомляє брюссельський кореспондент Радіо Свобода, голова польського зовнішньополітичного відомства, зокрема, звертає увагу на зусилля його країни у травні минулого року «домогтися ініціатив, що допомогли б у розв’язанні цього конфлікту». Насамперед, йдеться про розміщення миротворців на Донбасі та призначення спеціального посланця генерального секретаря ООН із питань України.

«Ми обговорювали це протягом минулого року. Я сподіваюся, що ситуація в Україні й далі буде одним із центральних пунктів у ООН, особливо з огляду на наближення засідання Генеральної асамблеї ООН, де ми обговорюватимемо ситуацію в окупованих територіях України», – заявив Чапутович.

Польща на початку минулого року також стала непостійним членом Ради безпеки ООН на два роки, протягом яких вона бере участь в обговореннях та ухваленні рішеннь щодо найважливіших питань світової безпеки.

Рада безпеки ООН є одним з найвищих органів, що діють при Організації Об’єднаних Націй. Головна місія Ради безпеки полягає у зусиллях для підтримки й збереження миру. До її складу входять п’ять постійних членів: Китай, Росія, Франція, США та Велика Британія, – а також 10 непостійних членів, які обираються на 2-річний термін.

Рада безпек ООН вирішує найважливіші справи, пов'язані з миром у світі, але на практиці дії ООН є дуже обмеженими. Більшість резолюцій мають характер закликів поважати міжнародний порядок, а найсуперечливіші проблеми миру часто блокуються постійними членами Ради безпеки ООН, що мають право вето.

XS
SM
MD
LG