Доступність посилання

ТОП новини

Ще вісім росіян просять обміняти їх на українських політв’язнів – Денісова


Один з тих, хто просить про обмін, – засуджений до десяти років ув’язнення в Україні російський військовий Віктор Агєєв (на фото – він з матір’ю)
Один з тих, хто просить про обмін, – засуджений до десяти років ув’язнення в Україні російський військовий Віктор Агєєв (на фото – він з матір’ю)

Вісім громадян Росії написали заяви на ім’я президента Росії Володимира Путіна з проханням обміняти їх на українських політв’язнів. Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Під час моніторингу місць позбавлення волі Денісова зустрілася з росіянами, які передали їй свої звернення до Путіна.

В ході моніторингових візитів до місць позбавлення волі ув’язнені громадяни Росії продовжують надавати заяви на ім’я президента Росії з проханням повернути їх на територію Росії шляхом обміну на одного з українських політв’язнів. Про обмін попросили:

  • В’ячеслав Висоцький (ГУ «Черкаська виправна колонія № 62»)
  • Валерій Іванов (ГУ «Дрогобицька виправна колонія «40»)
  • Олександр Валехидіс (ГУ «Дрогобицька виправна колонія «40»)
  • Владислав Гречин (ГУ «Одеська установа виконання покарань №21»)
  • Віктор Агєєв (ГУ «Роменська виправна колонія №56»)
  • Олег Доронін (ГУ «Городищенська виправна колонія №96»)
  • Денис Сидоров (ГУ «Житомирська установа виконання покарань №8»)
  • Євген Шаталов (ГУ «Житомирська установа виконання покарань №8»)

Раніше Денісова прийняла аналогічні заяви від громадянина Росії Олексія Седікова, який відбуває покарання в Бучанській колонії, а також Олександра Саттарова і Фаруха Камалова, яких утримують в Лук’янівському СІЗО.

Фарух Камалов був «заступником голови російського Міністерства спорту Криму» в окупаційному уряді на півострові. У лютому 2018 року його затримали співробітники СБУ на адміністративному кордоні з анексованим півостровом. Камалова звинувачують у державній зраді.

Олександр Саттаров був бійцем спецпідрозділу МВС «Беркут» в Дніпрі. За версією слідства, він брав участь в анексії Криму, зокрема в захопленні адміністративних будівель. Його затримали в грудні 2017 року.

Читайте також: «Заберіть своїх – віддайте наших»: активісти встановили тих, на кого можна обміняти українських політв’язнів»

За даними українського МЗС, в Росії та анексованому Криму утримують понад 70 українських політв’язнів. Активісти в Україні і по всьому світі продовжують вимагати від Росії та президента Володимира Путіна звільнити незаконно утримуваних українців.

Українська омбудсмен зазначила, що, як і в попередніх випадках, листи будуть відправлені до МЗС України для подальшого відправлення Адміністрації президента Росії. Вона також нагадала, що Україна ще в липні озвучила перелік росіян, яких готова передати Москві в обмін на звільнення своїх громадян.

XS
SM
MD
LG