Доступність посилання

ТОП новини

Японія виділила 37 млн доларів для України на системи виявлення дронів


Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба і очільниця МЗС Японії Йоко Камікава на пресконференції в бомбосховищі під час повітряної тривоги. Київ, 7 січня 2024 року
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба і очільниця МЗС Японії Йоко Камікава на пресконференції в бомбосховищі під час повітряної тривоги. Київ, 7 січня 2024 року

Японія виділяє для допомоги Україні 37 млн доларів на закупівлю систем для виявлення дронів, повідомила міністр закордонних справ країни Йоко Камікава під час брифінгу з очільником МЗС України Дмитром Кулебою.

«Я ще раз рішуче засуджую ракетні та дронові атаки Росії на різні райони, в тому числі Київ. Під час навіть новорічних свят. І висловлюю свої щирі співчуття жертвам цих атак, я ще раз хотіла висловити свою повагу мужності українського народу, який так довго обороняється проти російської агресії. Японія сповнена рішучості підтримувати Україну, щоб в Україні знову запанував мир», – сказала міністр.

Камікава зазначила, що її візит до Києва свідчить про «підтримку України з боку Японії». Тому «країна допоможе закупити системи для виявлення безпілотників».

«Японія активно просуває підтримку України, в рамках нашої підтримки. Японія нещодавно вирішила внести 37 млн доларів до трастового фонду НАТО, щоб забезпечити систему виявлення безпілотних літальних апаратів», – заявила Йоко Камікава.

Крім того, за словами Камікави, щоб допомогти українцям пережити зиму, Японія надала 5 мобільних газотурбінних генераторів та 7 трансформаторів. Очільниця МЗС Японія 7 січня офіційно передасть ці обладнання.

Також міністр висловила ідею підтримати українські освіти, охорони здоров’я, будівництво прихистків для жінок і дітей.

Міністерка закордонних справ Японії Йоко Камікава 7 січня прибула до Києва з неанонсованим візитом. Це її перший візит в Україну від моменту її вступу на посаду у вересні 2023 року, йдеться в повідомленні посольства Японії в Україні.

Раніше, 25 грудня 2023 року, держбюджет України отримав 1,34 млрд доларів США як шосте додаткове фінансування в рамках проєкту Світового банку «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» (PEACE in Ukraine).

Форум

XS
SM
MD
LG