Доступність посилання

ТОП новини

Захищати територію зі зброєю в руках: Зеленський заявив про єдину реакцію на ймовірну ескалацію з боку Росії


«У нас буде тільки одна реакція – ми її продемонстрували вже у 2014 році, коли захищали свою територію зі зброєю в руках»
«У нас буде тільки одна реакція – ми її продемонстрували вже у 2014 році, коли захищали свою територію зі зброєю в руках»

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна розглядає лише одну реакцію на ймовірну ескалацію з боку Росії і вже продемонструвала її у 2014 році, захищаючись зі зброєю в руках.

«Розглядається п’ять шляхів реакції на ймовірну ескалацію (які саме президент не уточнив – ред.). Ми сказали, що у нашої держави немає п’яти реакцій, у нас буде тільки одна реакція – ми її продемонстрували вже у 2014 році, коли захищали свою територію зі зброєю в руках. Але ми ще раз підкреслюємо, що ми виступаємо саме за мирне врегулювання цього процесу. За мирне врегулювання війни на сході нашої держави», – заявив Зеленський на брифінгу в Брюсселі за підсумками саміту «Східного партнерства».

Зеленський зазначив, що Україна виступає за те, щоб переговори щодо врегулювання відбувалися у декількох форматах, зокрема в «нормандському», і у будь-якому форматі – з Росією.

«Ми про це говоримо відкрито і вже не перший раз. Але потрібне таке ж бажання зупинити війну й з боку РФ... Щодо «нормандської зустрічі» – вона не повинна бути самітом заради саміту, зустріччю заради зустрічі, коли йдеться про безпекову ситуацію в нашій державі. І тим більше, що ми хочемо врегулювати декілька питань», – сказав Зеленський.

Востаннє лідери «нормандської четвірки» – керівники України, Німеччини, Франції і Росії – проводили зустріч 9 грудня 2019 року в Парижі.

Відтоді через коронавірусну пандемію контакти перейшли в онлайн-режим, але Росія відмовляється від проведення нового саміту навіть таким чином. Тим часом у «нормандському» форматі час від часу відбуваються тільки зустрічі політичних радників керівників, але через позицію Росії вони теж практично не дають конкретних результатів.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG