Доступність посилання

ТОП новини

Ми прибрали будь-які сумніви щодо того, чи буде Україна в НАТО – Зеленський


Володимир Зеленський на саміті у Вільнюсі, 12 липня 2023 року
Володимир Зеленський на саміті у Вільнюсі, 12 липня 2023 року

Президент України Володимир Зеленський прокоментував підсумки саміту НАТО у Вільнюсі, який завершився 12 липня.

Він привітав гарантії безпеки, надані країнами «Групи семи», назвавши їх першим випадком формування «фундаменту безпеки для України на шляху до НАТО».

«Ніколи раніше в нас не було такої безпекової основи, і це рівень «Великої сімки». На цьому фундаменті збудуємо нову, юридично обовʼязкову архітектуру двосторонніх безпекових договорів із найсильнішими», – сказав він.

Зеленський також позитивно оцінив результати саміту, заявивши, що він вніс ясність щодо майбутнього членства України в НАТО.

Читайте також: Саміт НАТО: пояснюємо, що саме отримала Україна у Вільнюсі

«За ці два дні саміту ми прибрали будь-які сумніви та двозначності щодо того, чи буде Україна в НАТО. Буде! Уперше не тільки всі члени Альянсу із цим згодні, але й відчутна більшість в Альянсі енергійно наближає це. Ніколи раніше слова «ви рівні серед рівних» для України від інших членів НАТО ще не звучали справді змістовно», – заявив голова держави.

12 липня у Вільнюсі завершився дводенний саміт НАТО, на якому, серед іншого, було оголошено, що Україна отримає запрошення на вступ до Альянсу, коли «погодяться усі союзники і будуть виконані умови». За словами генсекретаря НАТО, умови передбачають два виміри – модернізація оборонних інституцій України та війна, яка триває в країні.

У Кремлі 12 липня заявили, що плани Заходу з надання гарантій безпеки Україні є «надзвичайно помилковими і потенційно дуже небезпечними». Москва стверджує, що ці гарантії нібито посягнуть на безпеку Росії.

XS
SM
MD
LG