Доступність посилання

ТОП новини

«Напад на Україну був холодним душем» – Земан про зміну своєї політики щодо Росії


На думку Земана, після початку повномасштабної війни настала «принципово нова ситуація»
На думку Земана, після початку повномасштабної війни настала «принципово нова ситуація»

Президент Чехії Мілош Земан прокоментував у інтерв’ю Радіо Свобода свою політику щодо Росії до і після початку вторгнення до України 24 лютого.

На думку Земана, після початку повномасштабної війни настала «принципово нова ситуація»:

«Перед нападом на Україну з Росією просто велись розмови, з нею провадилась торгівля, коротко говорячи, до неї ставились як до нормальної країни. Це цілком природньо і робили так всі важливі європейські та світові державні службовці. Що іншого ми мали б робити з найбільшою країною світу?» – питає президент Чехії.

Мілош Земан і Володимир Путін на зустрічі в Пекіні, березень 2017 року
Мілош Земан і Володимир Путін на зустрічі в Пекіні, березень 2017 року

Він додав, що його країна має відкриту економіку і добрі відносини з усіма «визначними країнами світу».

«Однак ситуація принципово змінилась в мить російської агресії на Україну, а коли зміниться ситуація, зміниться і ваш погляд. Не робімо вигляду, прошу, що кожний, хто раніше не висловлювався про Путіна як про злочинця, був цілком поза образом, чи що кожний, хто намагався з ним нормально спілкуватись, підтримував всі його кроки. Напад на Україну був для багатьох людей в Росії і поза нею холодним душем, і я є одним з них», – підсумував Земан.

Читайте також: У Чехії колишнього російського військового і його дружину підозрюють у шпигунстві у справі про вибухи боєприпасів

Президент Чехії Мілош Земан мав репутацію одного з найбільш доброзичливо налаштованих до Кремля європейських політиків. У минулому він ставив під сумнів необхідність санкцій і неоднозначно висловлювався про анексію Криму. Втім, після нового вторгнення Росії до України Земан різко засудив російську агресію, висловив підтримку Україні і закликав до жорстких санкцій проти Кремля.

XS
SM
MD
LG