Доступність посилання

ТОП новини

Через дії Росії українська ГТС у жовтні транспортувала на 20% менше від запланованого – Зеркаль


За словами Зеркаль, Росія не використовує повністю навіть ті потужності української ГТС, за які заплатила
За словами Зеркаль, Росія не використовує повністю навіть ті потужності української ГТС, за які заплатила

Через «Турецький потік» і російсько-угорську угоду про транзит українська газотранспортна система транспортувала в жовтні приблизно на 20% менше запланованого, заявила в Суботньому інтерв’ю Радіо Свобода радниця міністра енергетики Олена Зеркаль.

За її словами, Росія не використовує повністю навіть ті потужності, за які заплатила:

«Вони не прокачують 20% того, що можуть прокачувати до Європи. Вони зараз прокачують на рівні 85 мільйонів кубометрів на день, а можуть прокачувати сплачені 120. Тому говорити про те, що вони виконують всі свої контракти – це блюзнірство і маніпуляція цифрами і фактами. Тому що ще 2 роки тому, коли вони зупиняли на ремонт «Північний потік-1» влітку, ми прокачували 300 на день. І нічого з нашою ГТС не відбувалося», – заявила Зеркаль.

Вона пов’язала це з впливом російського газопроводу «Турецький потік» та угодою Росії та Угорщини щодо транзиту газу.

«Це пряме маніпулювання ринком, на яке зараз всі звертають увагу. І я думаю, що скоро будуть якісь певні рухи в напрямку захисту інтересів щодо конкуренції на європейському ринку і буде оскаржений цей контракт, який уклав «Газпром» з Угорщиною», – додала вона.

Радниця міністра, втім, визнала, що оскарження може тривати довго, але звернула увагу, що Угорщина є частиною Європейського Союзу, «тому будь-які порушення, які ми вбачаємо в діях Угорщини – це порушення дій ЄС».

Читайте також: «Нічого незаконного» – очільник дипломатії ЄС про газову угоду Угорщини з «Газпромом»

«Цей майданчик, Енергетичне співтовариство, можна використовувати. І я думаю, що ми будемо його активно використовувати, особливо зважаючи на те, що в наступному році Україна президентствує на цьому майданчику», – вважає Зеркаль.

Російський газовий монополіст «Газпром» з 1 жовтня перестав використовувати українську газотранспортну систему для постачання газу до Угорщини.

Угорщина підписала 27 вересня новий довгостроковий контракт про постачання газу із російським «Газпромом». Угоду підписали керівник «Газпрому» Олексій Міллер і керівники угорської енергетичної групи MVM у будівлі Міністерства закордонних справ у Будапешті. Цю угоду розкритикувало Міністерство закордонних справ України.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG