Доступність посилання

ТОП новини

Голова фракції «Голос» прокоментував звинувачення в розтраті коштів від колишніх однопартійців


Ярослав Железняк звернув увагу на те, що звітність партії, яка викликала зауваження НАЗК, стосується другого кварталу 2020 року
Ярослав Железняк звернув увагу на те, що звітність партії, яка викликала зауваження НАЗК, стосується другого кварталу 2020 року

Голова парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк прокоментував для Радіо Свобода звинувачення колишніх однопартійців, які входять до внутрішньофракційної опозиційної групи «Справедливість».

Раніше 19 листопада колишній член партії Ярослав Юрчишин заявив, що припинення фінансування партії «Голос» з боку Національного агентства з питань запобігання корупції пов’язано з виплатами фізичним особам-підприємцям за поширення «фейків про очільницю депутатського об’єднання «Справедливість» Олександру Устінову».

На це Железняк зауважив, що звітність партії, яка викликала зауваження НАЗК, стосується другого кварталу 2020 року.

«Я не пам’ятаю жодної дезінформації або взагалі хоч чогось, що писав про Устінову за цей квартал хто-небудь. Ми ж всі тоді були великою дружною сім’єю. Тому пов’язати одне з іншим – це достатньо алогічно, глупо і дуже просто спростовується. Надішліть мені хоч одну погану статтю про Устінову за той період взагалі від когось», – каже народний депутат.

«Голос» вперше заявила про припинення фінансування в січні 2021 року і пов’язала це з політичним тиском. Натомість НАЗК заявило про недостовірні відомості в звіті партії і поставила за умову виправлення неточностей. Ярослав Юрчишин, своєю чергою, заявляє, що послуги з моніторингу, яку оплатила партія, полягали в передруку матеріалів громадянської мережі «ОПОРА».

Железняк стверджує, що зміст, який викликав претензії в Агентства, надав контрагент партії.

«Ми ж не відповідаємо за контрагента, що він там написав у своїх актах, ми не можемо перевірити на плагіат, пробачте, це не наше завдання. Але всі послуги були зроблені, як було замовлено, там все було нормально. Таких зауважень було декілька в НАЗК. У нас було два варіанти: або їх виправляти, але ми не є контрагентом із надання послуг, тому будь-яке виправлення буде підробкою документу з боку партії, чим ми не займаємося і ніколи не будемо», – говорить він.

«Голос» оскаржив рішення НАЗК в суді і, за словами Железняка, після рішення про зупинення фінансування партія вже тричі отримувала фінансування. Натомість він звинуватив групу «Справедливість» у співпраці з Офісом президента і в тому, що «в них завдання з ОП зараз якось перебивати «Вагнергейт».

Парламентар додає, що звітність партії також перевіряла Рахункова палата, яка за результатом перевірки винесла позитивний висновок.

Наразі оскарження партією рішення НАЗК перебуває на стадії касації.

«НАЗК двічі звертався щодо забезпечення (позову на час розгляду касації – ред.), призупинити попереднє рішення суду. Це було б прецедентом, ніколи такого не було, їм двічі відмовили, розгляду по суті касації якщо не помиляюся, не було. Там є питання щодо можливого впливу НАЗК на певних суддів, в тому числі тому що вони різко почали повні перевірки робити. Я поки що не готовий коментувати деталі, це буде окрема публічна історія. Але ми готові, впевнені в своїй правоті, будемо перемагати в суді», – вважає Железняк.

Він додав, що справа в Національній поліції за фактом розтрати, про яку заявляла група «Справедливість», базувалася на висновках НАЗК, яке наразі оскаржене в апеляції.

Колишній член партії «Голос» Ярослав Юрчишин 19 листопада заявив, що НАЗК призупинило фінансування партії «Голос» через «нестикування в бюджеті», зокрема, виплату понад 1,3 мільйона гривень фізичним особам-підприємцям.

Національне агентство з питань запобігання корупції 11 листопада заявило, що тимчасово зупинило державне фінансування партії «Голос» через недостовірні відомості про витрати на суму 1 328 280 гривень за послуги, які насправді нібито не надавалися. Партія оскаржила рішення в Окружному адміністративному суді, який став на її бік. НАЗК програло апеляцію, але звернулося до Верховного суду. 19 листопада партія заявила про відновлення фінансування.

XS
SM
MD
LG