Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ повідомляють нові дані про утиски релігійних меншин у китайському Сіньцзяні


Документ містить дані про утримання в таборах 311 людей, а також подробиці щодо їхнього попереднього життя та релігійних переконань
Документ містить дані про утримання в таборах 311 людей, а також подробиці щодо їхнього попереднього життя та релігійних переконань

Через витік даних у ЗМІ потрапили дані щодо 311 людей із західнокитайської провінції Сіньцзян та їхніх родичів – про це повідомляють зокрема британський суспільний мовник BBC та новинна агенція AP.

Документ містить дані про утримання в таборах 311 людей, а також подробиці щодо їхнього попереднього життя та релігійних переконань.

У цих записах є також згадки про родичів, сусідів та друзів цих осіб.

«Цей визначний документ містить найсильніші докази (які я коли-небудь бачив – ред.), що Пекін активно переслідує на карає нормальні практики традиційних релігійних переконань», – заявив старший співробітник Фундації пам’яті жертв комунізму у Вашингтоні Адріан Зенц.

Читайте також: Палата представників США схвалила законопроєкт на захист уйгурів​

Всі зазначені в переліку людей походять з округу Караш поблизу міста Хотан у південному Сіньцзяні. Переважна більшість населення в цій місцевості – уйгури. Чимало представників цього етносу сповідують іслам.

Один зі стовпців у документі містить дані про те, чи планують їх звільнити чи й надалі утримувати, а також чи повернуть до таборів тих, кого раніше звільнили.

Наприклад, за даними BBC, серед фігурантів списку – 65-річний чоловік на ім’я Юсуп. Згідно з його профілем, його доньки «носили хустки чи бурки у 2014 та 2015 роках», син має ісламські політичні погляді, а вся сім’я має «очевидні настрої проти ханьців», тобто другої за чисельністю етнічної громади в Сіньцзяні і титульного етносу Китаю. Щодо Юсупа ухвалено вердикт «подальше навчання».

Як зазначають журналісти BBC, чимало батьків та братів або сестер фігурантів списку ув’язнені на тривалі терміни. Серед причин – носіння бороди, вивчення релігії та спілкування з людьми, які мешкають за кордоном.

Читайте також: Китай до деталей контролює життя представників етнічних меншин у таборах – розслідування

За оцінками ООН, близько 1 мільйона етнічних уйгурів та інших мусульман-представників тюркомовних корінних народів утримуються в таборах, які Пекін називає «контрекстремістськими центрами» у провінції Сіньцзян. Також мільйони людей насильно утримуються в «таборах перевиховання».

Пекін заявляє, що місця утримання є «професійно-технічними» закладами, а їхня мета – навчання та розвиток робочих навичок.

XS
SM
MD
LG