Доступність посилання

ТОП новини

Звільнені Росією моряки вже в Києві – родичі (НЕ ПІДТВЕРДИЛОСЯ)


Роман Мокряк, Богдан Небилиця, Юрій Будзило, троє з 24 захоплених Росією моряків
Роман Мокряк, Богдан Небилиця, Юрій Будзило, троє з 24 захоплених Росією моряків

Утримуваних раніше в Росії українських моряків уже доставили до Києва, повідомляє проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії з посиланням на родичів одного з моряків.

За їхньою інформацією, родичів поставили до відома, що «моряки вже в Україні», проте не уточнили, де саме.

ОНОВЛЕНО: Процес переговорів щодо обміну заручників триває - СБУ

«Ми отримали таку інформацію і терміново виїхали до Києва», – розповів співрозмовник, зазначивши при цьому, що «зустріч в аеропорту не планується».

Підтвердження цієї інформації з інших джерел, в тому числі офіційних, немає. Крим.Реаліі продовжують з'ясовувати подробиці обміну.

Крим.Реалії: «Большой обмен»: что происходит на самом деле

Раніше в коментарі, який у Facebook уночі 30 серпня розмістив генеральний прокурор України Руслан Рябошапка, йшлося, що утримувані Москвою громадяни України, серед яких полонені моряки та режисер Олег Сенцов, повертаються в Україну після завершення обміну полоненими з Росією.

Крим.Реалії: рідні одного з українських моряків повертаються додому

У Росії головний редактор радіостанції «Ехо Москви» Олексій Венедиктов о 4:30 у своєму телеграм-каналі повідомив, що «о п’ятій ранку літак зі звільненими українцями, включно із Сенцовим і моряками, має приземлитися в Києві».

Росія перевела Сенцова з в'язниці в північному місті Лабитнангі під варту в Москві на тлі переговорів з Києвом про можливий обмін в'язнями, повідомили інформаційні агенції ТАСС та Інтерфакс 29 серпня.

Раніше засоби інформації повідомляли, що Росія і Україна домовилися про обмін «33 на 33» (Росія зараховує до цієї формули і захоплених у Чорному морі українських моряків, яких має звільнити за рішенням Міжнародного трибуналу з морського права). 23 серпня президент України Володимир Зеленський заявив, що сподівається на «перші результати» щодо обміну утримуваних осіб між Україною та Росією найближчим часом.

Олег Сенцов засуджений в Росії на 20 років позбавлення волі за звинуваченням у підготовці теракту в анексованому Криму. Свою провину він не визнає. Минулого року режисер 145 днів тримав голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів.

25 жовтня 2018 українському режисерові Олегу Сенцову, ув’язненому в Росії, присудили премію Європарламенту «За свободу думки» імені Сахарова.

XS
SM
MD
LG