Доступність посилання

ТОП новини

Соратник Навального отримав притулок у Великобританії


Володимир Ашурков
Володимир Ашурков

Соратник російського опозиціонера Олексія Навального Володимир Ашурков отримав політичний притулок у Великобританії. Як розповів журналістам сам Ашурков, це сталося в кінці минулого тижня.

Колишній директор Фонду боротьби з корупцією залишив Росію в квітні минулого року разом зі своєю цивільною дружиною Александріною Маркво. У жовтні стало відомо, що Ашурков попросив притулку у британського уряду, пояснивши своє рішення політичним переслідуванням з боку російської влади.

Від’їзд Ашуркова пов’язаний з кримінальною справою про шахрайство в особливо великому розмірі, порушеною у травні минулого року. За версією слідства, Ашурков, а також лідер столичного відділення Партії прогресу Микола Ляскін і московський муніципальний депутат Костянтин Янкаускас перерахували по мільйону рублів на рахунок Навального, який балотувався в мери Москви в 2013 році, а потім зібрали через інтернет добровільні пожертвування в сумі 10 мільйонів рублів і привласнили їх. На даний час Ляскін перебуває під підпискою про невиїзд, Янкаускас з червня минулого року залишається під домашнім арештом.

Проти Александріни Маркво раніше цього року також була порушена справа про привласнення коштів.

За словами Ашуркова, тепер він позбавлений можливості повернутися в Росію, оскільки здав свій національний паспорт, але новий статус захищає його від видачі Москві по лінії Інтерполу.

Навальний заперечує звинувачення в шахрайстві під час виборчої кампанії в мери Москви і заявляє, що переслідування Ашуркова і Маркво пов’язане з його політичною діяльністю.

XS
SM
MD
LG