Доступність посилання

ТОП новини

ЄС готує візит чільного посадовця до Білорусі


Йоганнес Ган
Йоганнес Ган

Чільний представник Європейського союзу готується відвідати Білорусь із першим візитом такого рівня за останні п’ять років, повідомляє кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі.

Комісар ЄС із питань Європейської політики сусідства і переговорів про розширення Йоганнес Ган у четвер і п’ятницю, 16 і 17 квітня, має провести в Мінську переговори з президентом Білорусі Олександром Лукашенком, а також зустрітися з представниками білоруської опозиції.

Цей візит вважають ознакою поліпшення відносин між Євросоюзом і Білоруссю, які були значно обмежені після президентських виборів у Білорусі наприкінці 2010 року.

Тоді ЄС наклав економічні, майнові і візові обмеження щодо низки чільних представників влади Білорусі, включно з самим Лукашенком, і пов’язаних із ними білоруських підприємств. Ці санкції час від часу продовжують; наразі вони стосуються 18 підприємств і 201 особи.

Та останнім часом Європейський союз високо оцінив роль Білорусі в організації переговорів щодо врегулювання в частині сходу України.

У Брюсселі також вважають, що Мінську можуть запропонувати й угоду про спрощення оформлення віз для білоруських громадян на саміті програми ЄС «Східне партнерство», що має відбутися в Латвії наступного місяця, у травні. Припускають, що на цей саміт може прибути й Лукашенко.

XS
SM
MD
LG