Доступність посилання

ТОП новини

КСУ дав владі останній шанс виправити помилки у люстрації – «Опозиційний блок»


©Shutterstock
©Shutterstock

Конституційний Суд дав владі останній шанс виправити помилки у так званій люстрації, заявляють в «Опозиційному блоці».

«Незважаючи на тиск як всередині будівлі суду, так і біля його стін, судді змогли прийняти зважене і мудре рішення. Представник парламентської більшості не осоромився вдатися до залякування частини суддівського корпусу КСУ заявою про відкриття проти них кримінальних проваджень. Але, до честі суддів, вони не здригнулися, довівши свою незалежність і державну позицію», – йдеться в заяві.

«Опозиційний блок» вимагає від коаліції розглянути всі зміни до закону «Про очищення влади» та закликає міжнародні правозахисні організації дати свою оцінку оновленому закону.

Конституційний суд України у четвер розглядав подання щодо конституційності окремих положень закону про люстрацію, але зрештою ухвалив рішення відкласти розгляд цієї справи.

У листопаді минулого року Верховний суд України звернувся до Конституційного суду з клопотанням визнати такими, що не відповідають Конституції, низку положень цього закону. Ще одне подання з приводу цього закону надійшло від Верховного суду у березні цього року.

Крім того, у січні цього року з клопотанням щодо закону «Про очищення влади» до Конституційного суду звернулися 47 народних депутатів.
Конституційний суд України об’єднав усі три конституційні подання в одне провадження.

Закон «Про очищення влади», що передбачає люстрацію посадовців в Україні за низкою критеріїв, набув чинності 16 жовтня 2014 року.

XS
SM
MD
LG