Доступність посилання

ТОП новини

Керрі та Заріф обговорять у Нью-Йорку ядерні дослідження Ірану


Держсекретар США Джон Керрі та міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джавад Заріф
Держсекретар США Джон Керрі та міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джавад Заріф

Держсекретар США Джон Керрі у понеділок зустрінеться з міністром закордонних справ Ірану Могаммадом Джавадом Заріфом в Нью-Йорку в рамах, конференції з розгляду дії Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, що проходить раз на 5 років. Як повідомив високопоставлений представник Державного департаменту США, сторони панують узгодити деталі майбутньої програми з ядерні досліджень Ірану та зняття з країни санкцій Заходу.

2 квітня на переговорах в Лозанні країни «шістки» та Іран узгодили політичну домовленість щодо ядерної програми Тегерана, за якою ця програма має бути значно обмежена в обмін на скорочення і врешті повне зняття з Ірану санкцій. До 30 червня сторони мають укласти детальну угоду з усіма технічними параметрами. На Заході вважають, що це зняття санкцій має відбуватися у відповідь на конкретні кроки Ірану на виконання угоди. Тегеран вважає, що санкції мають бути скасовані відразу після укладення остаточної угоди.

5 березня виповнилося 45 років від дня набрання чинності Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Учасниками Договору є 190 держав. Поза ним залишаються Індія, Пакистан, Ізраїль. Договір містить зобов’язання держав щодо недопущення розповсюдження ядерної зброї і створення широких можливостей для мирного використання ядерної енергії. Раз на 5 років учасники скликають конференцію з розгляду дії Договору. Цьогоріч захід триватиме з 27 квітня до 22 травня в Нью-Йорку.

Делегацію України очолить міністр закордонних справ Павло Клімкін.

XS
SM
MD
LG