Доступність посилання

ТОП новини

Ораза-байрам святкували в Києві всі охочі


Свято з нагоди закінчення священного місяця Рамадан пройшло в Експоцентрі України в Києві в суботу, 18 липня. Тут зібралися родини кримських татар-переселенців, мусульмани України, всі охочі. Свято розговіння відзначали, згідно з правилами: зі святковою молитвою, традиційними стравами і гуляннями, повідомляє кореспондент Крим.Реалії.

Як зазначив національний лідер кримських татар Мустафа Джемілєв, це вже друге свято Рамадану, яке кримські татари відзначають в умовах окупації.

«Народ, який боровся з тоталітарним режимом, знову опинився під окупацією і знову під режимом, який нагадує найгірші роки радянської влади. Все це велика трагедія для нашого народу», – сказав Джемілєв.

Він також зазначив, що сьогодні багато кримських татар змушені залишати півострів.

«Зараз потік людей, які залишають Крим, продовжує збільшуватися і це – незважаючи на заклики Меджлісу пережити цей момент окупації, залишаючись на своїй землі. Але в умовах такого терору, відсутності свободи, люди, які звикли за чверть століття до досить демократичних умов, змушені залишати свою батьківщину», – зазначив Джемілєв.

Разом з тим, громадські організації прагнуть до об’єднання народу. За словами організаторів свята, вони, насамперед, прагнули зібрати сьогодні всіх братів, і разом, згідно з традиціями, відзначити цю знаменну для мусульман подію.

На захід були запрошені всі охочі. Як повідомляє кореспондент Крим.Реалії, на святково прикрашеній галявині гралися діти, для малюків були організовані різні забави й безкоштовне частування.

Після офіційних привітань і поздоровлень була проведена молитва, потім гості скуштували традиційні страви.

Протягом усього дня чоловіки могли взяти участь у спортивних змаганнях – стрільбі з лука, тенісі, перетягуванні каната, боротьбі, а для жінок організували різноманітні вікторини.

Ораза-байрам (Ураза-байрам) – свято розговіння, один з двох головних днів ісламського календаря, завершальний піст священного місяця Рамазан (Рамадан).

У день свята Ораза-байрам мусульмани здійснюють святкову ритуальну молитву, вдягають найкращий одяг, готують традиційні страви, накривають святкові столи, запрошують у гості сусідів, родичів і друзів, здійснюють відповідні гостьові візити з подарунками, радіють і веселяться.



Цього року свято припадає на17 липня, за традицією відзначається три дні. П’ятниця була оголошена в Криму і Севастополі неробочим днем.

XS
SM
MD
LG