Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко хоче, щоб український конфлікт вирішили президенти


Олександр Лукашенко й Івіца Дачич у Мінську, 21 липня 2015 року
Олександр Лукашенко й Івіца Дачич у Мінську, 21 липня 2015 року

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявляє, що глави держав мають активніше долучитися до вирішення конфлікту в Україні. Про це він заявив на зустрічі з чинним головою ОБСЄ, першим заступником прем’єр-міністра – міністром закордонних справ Сербії Івіци Дачича, пише БЕЛТА.

«Якщо вже війна, то, напевно, в терміновому порядку повинні були зібратися керівники держав, обговорити цю проблему і прийняти якісь заходи, рішення. Не вийде – хоча б в очі сказати все те, що один про одного думають. Поки цього не відбувається», – сказав він.

Глава Білоруської держави відзначив, що його ставлення до ОБСЄ двояке. За його словами, з одного боку, це дуже потрібна організація, вона повинна відігравати значну роль у гарантуванні безпеки і співробітництва в Європі, однак на даний момент роль ОБСЄ недостатня. Як заявив Лукашенко, в цьому провина самої організації, і насамперед – глав держав.

«З іншого боку, ОБСЄ намагається і, наскільки це, напевно, можливо сьогодні, робить необхідне для врегулювання конфлікту на сході України. Але, звичайно, з тими повноваженнями, які ОБСЄ сьогодні має, не маючи імпульсу від глав держав, навряд чи ОБСЄ в цій ситуації може щось зробити», – підкреслив Лукашенко. Тому, за його словами, з’являються нові формати: нормандські, берлінські, мінські й інші.

Сьогодні в Мінську вкотре збиралася контактна група щодо врегулювання конфлікту на сході України. На засіданні був присутній нинішній голова ОБСЄ, перший заступник прем’єр-міністра – міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич.

Остання зустріч Тристоронньої контактної групи відбулася 7 липня. Тоді за її наслідками представник ОБСЄ Мартін Сайдік заявив, що зустріч була конструктивною, і висловив сподівання на «конкретні кроки» сторін під час наступної зустрічі.

XS
SM
MD
LG