Доступність посилання

ТОП новини

У Росії відмовилися порушити справу через побиття журналіста бойовиками «ДНР» – «Нова газета»


Павло Канигін після побиття сепаратистами
Павло Канигін після побиття сепаратистами

Слідчий комітет Росії не порушуватиме кримінальну справу за фактом захоплення і побиття журналіста «Нової газети» Павла Канигіна бойовиками угруповання «ДНР» на сході України. Про це йдеться у відповіді Слідчого комітету на імʼя головного редактора видання.

У відомстві заявили, що вже провели перевірку за цим інцидентом. За її підсумками 26 червня ухвалили рішення не порушувати кримінальну справу. У Слідчому комітеті з посиланням на Кримінально-процесуальний кодекс Росії додали, що не мають підстав для проведення повторної перевірки і, відповідно, порушення справи.

У «Новій газеті», яка оприлюднила цю відповідь Слідчого комітету, висловили обурення його рішенням. У редакції вимагають пояснень щодо того, коли і як відбулася згадана перевірка і чому про її результати «Нову газету» не повідомили, а самого Павла Канигіна не викликали на допит.

У «Новій газеті» нагадали, що Слідчий комітет Росії вже неодноразово порушував кримінальні справи за підозрою у злочинах, нібито скоєних щодо російських журналістів на території України.

«На початку 2015 року Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу за статтями про «викрадення людини» і «перешкоджання професійній діяльності журналіста» за фактом затримання журналістів LifeNews Храмцової і Калишевої. У лютому 2015 роу порушили кримінальну справу за фактом затримання у Києві кореспондентів НТВ Григорʼєва і «Першого каналу» Макарової під час ходи забороненого у Росії «Правого сектору», – зазначили у «Новій газеті».

«Ми припускали, що все, що відбулося з Павлом Канигіним, не просто потрапляє під ці прецеденти, а й робить порушення кримінальної справи неминучим: на щастя, на відміну від Павла, журналістам «Першого каналу», НТВ і LifeNews не погрожували зброєю, не били, не заковували у наручники, не звинувачували у вживанні наркотиків», – додали у редакції.

У «Новій газеті» наголосили, що мають намір оскаржувати рішення Слідчого комітету.

Бойовики угруповання «ДНР» затримали Павла Канигіна 16 червня. Після кількох годин у полоні його відпустили.

XS
SM
MD
LG