Доступність посилання

ТОП новини

В Україні і ЄС визнали спробу «виборів» сепаратистів за загрозу мінському процесові – Порошенко


Петро Порошенко і Йоганнес Ган, архівне фото
Петро Порошенко і Йоганнес Ган, архівне фото

Президент України Петро Порошенко і єврокомісар із питань Європейської політики сусідства і розширення ЄС Йоганнес Ган визнали однією з головних загроз мінському процесові спробу провести нелегітимні вибори на Донбасі 18 жовтня та 1 листопада, повідомила прес-служба голови української держави.

Порошенко, мовиться в повідомленні, наголосив на спільній позиції: вибори на Донбасі мають відбутися за українським законодавством, відповідно до Мінських домовленостей, у чіткій відповідності до процедур ОБСЄ, мають бути прийняті і підтверджені міжнародними спостерігачами в умовах, які забезпечать вільне волевиявлення громадян. Це означає, що має бути забезпечена діяльність українських партій, доступ до ЗМІ, принцип вільності зібрань, на вулицях не має бути озброєних людей, має бути забезпечене виведення російських військ із української території та, як сказав президент, встановлено контроль над неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону.

«У випадку, якщо ці «червоні лінії» буде перейдено, потребуємо спільності і єдності Європейського союзу і трансатлантичної єдності і солідарності з Україною», – наводить прес-служба слова Петра Порошенка.

Йоганнес Ган, зі свого боку, щодо ситуації на Донбасі особливо наголосив на важливості виконання Мінських домовленостей усіма сторонами, мовиться в повідомленні.

Єврокомісар також запевнив, що Європейський союз – на боці України і готовий допомагати українцям в отриманні подальших перспектив і розбудови країни в європейському форматі.

Сепаратисти продовжують наполягати, що проведуть власні «вибори» всупереч Мінським домовленостям, хоча при цьому твердять, ніби їхні заходи будуть їм відповідати. Донецькі сепаратисти заявляють, що мають намір провести свої «вибори» 18 жовтня, а луганські – 1 листопада.

Мінські домовленості, зокрема, остання з них – Комплекс заходів, передбачають, що вибори на тимчасово окупованих територіях на Донбасі мають відбутися на підставі законодавства України, з дотриманням стандартів ОБСЄ і за моніторингу з боку БДІПЛ ОБСЄ.

Відповідно до нині чинного українського законодавства, місцеві вибори в тимчасово окупованих частинах Донецької й Луганської областей наразі не призначені.

XS
SM
MD
LG