Доступність посилання

ТОП новини

Росія вдається не лише до окупації, а й торговельної війни з Україною – Порошенко


Президент України Петро Порошенко
Президент України Петро Порошенко

Росія заявами про ймовірність застосування ембарго на імпорт українських товарів з 2016 року вдається до торговельної війни з Україною. Про це заявив президент України Петро Порошенко під час зустрічі з комісаром ЄС з питань торгівлі Сесілією Мальмстрем в Києві.

«Ми маємо бути готовими до економічних наслідків, адже Росія вдається не лише до окупації суверенної незалежної держави України, але й до торговельної війни проти нас», – сказав Порошенко.

За словами президента, понад 37% зовнішньоторговельних операцій України припадає на країни-члени ЄС, тоді як частка Росії в загальному обсязі зовнішньої торгівлі України вже скоротилася до 16%.

Порошенко висловив сподівання, що зона вільної торгівлі з ЄС, яка запрацює з 1 січня 2016 року, виведе на новий рівень торговельно-економічні відносини між Україною та країнами Євросоюзу.

Водночас комісар з питань торгівлі Сесілія Мальмстрем заявила, що європейська сторона намагається зробити все, щоб уникнути негативних наслідків від впровадження Росією ембарго щодо України.

Дія зони вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом почнеться з 1 січня 2016 року. Угода про зону вільної торгівлі є складовою Угоди про асоціацію, яку Україна і ЄС підписали у березні 2014 року. Політична частина угоди вже діє від початку нинішнього року в режимі тимчасового застосування ще до завершення ратифікації всіма сторонами. Економічна частина передбачає створення зони вільної торгівлі, однак її імплементацію відтермінували до 1 січня 2016 року.

Росія заявила, що припинить чинність режиму преференцій щодо України в рамках зони вільної торгівлі в межах СНД, якщо набере чинності зона вільної торгівлі України і Європейського союзу.

XS
SM
MD
LG